WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

piątek, 16 sierpnia 2013

Sernik

Składniki ciasto ok. 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia niepełna szkl. cukru 1 torebka cukru waniliowego 1 jajko ( ja daję tylko żółtko ) kostka masła lub margaryny MASA SEROWA: 1 kg. zmielonego sera 1,5 szkl. cukru (daję cukier puder) cukier waniliowy 5 jajek kostka masła po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag. rodzynek > 6 os. 30 min średnie przystępne Przygotowanie CIASTO zagnieść i włożyć je do lodówki na 30 min. MASA SEROWA. Żółtka oddzielić o białek i ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę. .W miseczce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W drugiej misce utrzeć masło na gładką mase i do tej masy dodawać zmielony ser, ciągle ucierając. Gdy połączymy już masło z serem to dodajemy utarte żółtka, obie mąki, proszek do pieczenia i rodzynki. Na końcu dodajemy sztywną pianę z białek i mieszamy łyżką. Natłuszczoną formę oprószyć mąką, wykleić ciastem spód i boki. Nałożyć masę serową. Piec godz. w temp.170 st. Upieczony i ostudzony sernik smaruję polewą czekoladową wg. własnego przepisu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz