WITAM WSZYSTKICH
ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.
piątek, 16 sierpnia 2013
Sernik
Składniki
ciasto
ok. 3 szkl. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
niepełna szkl. cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 jajko ( ja daję tylko żółtko )
kostka masła lub margaryny
MASA SEROWA:
1 kg. zmielonego sera
1,5 szkl. cukru (daję cukier puder)
cukier waniliowy
5 jajek
kostka masła
po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag. rodzynek
> 6 os.
30 min
średnie
przystępne
Przygotowanie
CIASTO zagnieść i włożyć je do lodówki na 30 min.
MASA SEROWA.
Żółtka oddzielić o białek i ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę.
.W miseczce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
W drugiej misce utrzeć masło na gładką mase i do tej masy dodawać zmielony ser, ciągle ucierając. Gdy połączymy już masło z serem to dodajemy utarte żółtka, obie mąki, proszek do pieczenia i rodzynki. Na końcu dodajemy sztywną pianę z białek i mieszamy łyżką.
Natłuszczoną formę oprószyć mąką, wykleić ciastem spód i boki. Nałożyć masę serową. Piec godz. w temp.170 st.
Upieczony i ostudzony sernik smaruję polewą czekoladową wg. własnego przepisu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz