Dobre śniadanie to podstawa! Propozycja Natki na letni deser śniadaniowy (u nas podany przed całodniowym lenistwem na basenie w ogródku). Oczywiście potwierdzam gwarancję jakości ;)
Składniki (3 porcje):
• kilka sztuk jeżyn
• kilka sztuk malin
• duży jogurt naturalny
• ok. 50-60 g otrębów
• 3 łyżki suszonej żurawiny
• 9 herbatników (+ mleko z ekstraktem waniliowym do namoczenia - pół szklanki)
Wykonanie:
Dzień wcześniej wieczorem zanurzamy herbatniki w mleku z ekstraktem waniliowym, odstawiamy na noc do przesuszenia. Rankiem herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy trzy wysokie szklanki, dajemy do każdej żurawinę i zalewamy do niecałej połowy jogurtem. Robimy warstwę z herbatników i otrębów. Następnie wrzucamy maliny i zalewamy jogurtem. Robimy kolejną warstwę z herbatników i otrębów, a na sam koniec przyozdabiamy malinami i jeżynami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz