Źródło - Wypieki Anneki Manning
Gozleme
Składniki:
Ciasto
- 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3 szklanki mąki
- 125 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2/3 szklanki letniego mleka
- 1 łyżka oliwy
Drożdże mieszamy z cukrem, wodą i odstawiamy do czasu, aż zaczną pracować. Następnie, do przesianej z solą mąki dodajemy drożdże oraz mleko i nożem ruchem krojącym mieszamy składniki. Następnie ciasto wykładamy na blat i zagniatamy, aż będzie jednolite. Ciasto niestety jest dosyć twarde, więc zagniatanie nie należy do przyjemności. Ciasto odstawiamy w naoliwionej misce (ciasto również naoliwiamy z wierzchu) w ciepłe i nieprzewiewne miejsce pod przykryciem na ok. 45 minut, aby wyrosło.
Nadzienie
- ok. 150 g młodego szpinaku
- 100 g ricotty
- 150 g fety (najlepsza jest prawdziwa, twarda feta)
- 4 szalotki lub 2 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- odrobina soli i pieprzu
- opcjonalnie suszone pomidory, świeże pomidory
Cebulę siekamy, podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy posiekany czosnek, pieprz cayenne, paprykę i chwilkę podsmażamy.
Szpinak myjemy, siekamy liście na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli. Całość chwilkę podsmażamy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy pamiętając, że nadzieniem też będzie feta.
Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy z nich kulki (u mnie 4). Ciasto rozwałkowujemy na kształt mniej więcej prostokąta. Na jedną połówkę kładziemy szpinak, posypujemy go wymieszaną fetą z ricottą, zostawiamy jednak ok. 1 cm marginesu i przykrywamy drugą połówką ciasta (możemy dodać również suszone pomidory, świeże pomidory w plastrach). Brzegi mocno dociskamy. Pieczemy na patelni ok. 3 minuty z każdej strony (ja użyłam patelni grillowej).
Polecam podanie z jakimś sosikiem (np. jogurtowo-majonezowym, czosnkowym). Podajemy ciepłe, prosto z patelni, można również zabrać do pracy (odgrzewałam w mikrofali, wiadomo, nie są tak pyszne, jak raz po upieczeniu).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz