WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

czwartek, 29 sierpnia 2013

Gozleme

Przekąska pochodząca z Turcji. To placek drożdżowy z nadzieniem z fety, ricotty i szpinaku. Zaletą niewątpliwą jest to, że jest pieczona na patelni, więc nie trzeba nagrzewać i tak gorącego mieszkania piekarnikiem :-) Całość jest nieziemska, w szczególności w połączeniu z jakimś miłym sosikiem. Tradycyjne golzome to właśnie te składniki, które napisałam powyżej. Ja jednak dodałam do niektórych pomidory suszone i świeże pomidory, co również super się komponowało. Tak czy inaczej, bez względu na to, co włożymy do środka, smakować będzie pysznie:-)
Źródło - Wypieki Anneki Manning

Gozleme

Składniki:
Ciasto
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka oliwy 

Drożdże mieszamy z cukrem, wodą i odstawiamy do czasu, aż zaczną pracować. Następnie, do przesianej z solą mąki dodajemy drożdże oraz mleko i nożem ruchem krojącym mieszamy składniki. Następnie ciasto wykładamy na blat i zagniatamy, aż będzie jednolite. Ciasto niestety jest dosyć twarde, więc zagniatanie nie należy do przyjemności. Ciasto odstawiamy w naoliwionej misce (ciasto również naoliwiamy z wierzchu) w ciepłe i nieprzewiewne miejsce pod przykryciem na ok. 45 minut, aby wyrosło.


Nadzienie
  • ok. 150 g młodego szpinaku
  • 100 g ricotty
  • 150 g fety (najlepsza jest prawdziwa, twarda feta)
  • 4 szalotki lub 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • odrobina soli i pieprzu
  • opcjonalnie suszone pomidory, świeże pomidory

Cebulę siekamy, podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy posiekany czosnek, pieprz cayenne, paprykę i chwilkę podsmażamy.
Szpinak myjemy, siekamy liście na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli. Całość chwilkę podsmażamy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy pamiętając, że nadzieniem też będzie feta.


Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy z nich kulki (u mnie 4). Ciasto rozwałkowujemy na kształt mniej więcej prostokąta. Na jedną połówkę kładziemy szpinak, posypujemy go wymieszaną fetą z ricottą, zostawiamy jednak ok. 1 cm marginesu i przykrywamy drugą połówką ciasta (możemy dodać również suszone pomidory, świeże pomidory w plastrach). Brzegi mocno dociskamy. Pieczemy na patelni ok. 3 minuty z każdej strony (ja użyłam patelni grillowej). 
Polecam podanie z jakimś sosikiem (np. jogurtowo-majonezowym, czosnkowym). Podajemy ciepłe, prosto z patelni, można również zabrać do pracy (odgrzewałam w mikrofali, wiadomo, nie są tak pyszne, jak raz po upieczeniu).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz