WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

niedziela, 25 sierpnia 2013

ślimaczki z serem

szybkie i proste do zrobienia, możemy do twarogu dodać np rodzynki, jagody, jednak moi domownicy wolą z samym twarogiem pachnącym wanilią :)

Składniki

  • 400 gram mąki pszennej
  • 50 gram stopionego, schłodzonego masła
  • 100 gram cukru
  • 25 gram drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajo
  • masa serowa:
  • około 350 gram twarogu półtłustego lub tłustego
  • 1,5 łyżeczki cukru z wanilią lub waniliowego
  • cukier wg uznania (ja daję 2,5 kopiaste łyżki)
  • 1 łyżka miękkiego masła (jeśli twaróg jest półtłusty)
  • 1 żółtko
  • 1 rozkłócone jajo do posmarowania (opcjonalnie)
3-4 os.60 minłatwetanie

Przygotowanie

  1.  
    Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.

    Z reszty mąki, cukru, jaja, masła i wyrośniętego rozczynu zarobić elastyczne ciasto, odstawić do podwojenia objętości.
    W tym czasie ser pognieść, dodać masło, żółtko, cukry, wymieszać.

    Ciasto po wyrośnięciu odgazować, rozwałkować na prostokąt około 50x30 cm, posmarować masa serową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
  2.  
    Rulonik pokroić na 12-14 plasterków, poukładać na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować rozkłóconym jajem, piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz