BISZKOPT:
- 8 łyżek przesianej mąki pszennej
- 6 łyżek przesianej mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukry
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jajka
- 6 łyżek wody
MUS JABŁKOWY:
- 1,5 dużego słoika musu jabłkowego (najlepiej domowej roboty)
- 2 galaretki agrestowe
- 500 ml wody
DODATKOWO:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 śmietan fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- sok z połówki cytryny
- kilka łyżek wody
Jak przygotować?
Skroić „skórkę” z wierzchu biszkopta. Sok z cytryny połączyć z niewielką ilością wody i skropić tym biszkopt. Galaretki agrestowe rozpuścić w 500 ml wody, a gdy zacznie tężeć wymieszać z musem. Odstawić jeszcze na jakieś 10 minut, aby lepiej się „ściągnęło” i wyłożyć na biszkopt. Śmietanę ubić ze śmietan fixem i pudrem. Wyłożyć na biszkopt, wyrównać i zrobić szlaczki widelcem (jakieś wzorki, wywijaski). Galaretkę cytrynową przygotować wg. przepisu, gdy zacznie tężeć wylać na placek i wstawić na 1 – 2 godziny do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz