Składniki:
- 500g mąki
- 6 jajek
- 200g margaryny
- 2 szklanki cukru + 2 łyżki
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600g rabarbaru
Przygotowanie:
Umyć i oczyścić rabarbar, pokroić na około centymetrowe kawałki.
Zagnieść ciasto na spód. Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru, żółtka i margarynę. Dokładnie wyrobić aż ciasto osiągnie konsystencję kruszonki.
Ubić pianę - do naczynia wlać białka, dodać szczyptę soli i zacząć ubijać mikserem, stopniowo dodając cukier. Ubijać aż piana będzie sztywna.
Prostokątną formę do wypieków, wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na nią ciasto krusząc je, na nim ułożyć rabarbar, a następnie wyłożyć pianę formując wysokie formy, posypać odrobiną ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz