WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

sobota, 31 sierpnia 2013

Ciasto z rabarbarem



Składniki:
  • 500g mąki
  • 6 jajek
  • 200g margaryny
  • 2 szklanki cukru + 2 łyżki
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600g rabarbaru

Przygotowanie:

Umyć i oczyścić rabarbar, pokroić na około centymetrowe kawałki. 
Zagnieść ciasto na spód. Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru, żółtka i margarynę. Dokładnie wyrobić aż ciasto osiągnie konsystencję kruszonki.
Ubić pianę - do naczynia wlać białka, dodać szczyptę soli i zacząć ubijać mikserem, stopniowo dodając cukier. Ubijać aż piana będzie sztywna.
Prostokątną formę do wypieków, wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na nią ciasto krusząc je, na nim ułożyć rabarbar, a następnie wyłożyć pianę formując wysokie formy, posypać odrobiną ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz