WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

niedziela, 25 sierpnia 2013

kostka cytrynowo-ananasowa




  1. Dziś u mnie mega cytrynowo. Zrobiłam ciasto cytrynowe i domowy limon  cud  który jutro wykorzystam do cytrynowego tortu. Teraz jednak przedstawiam Wam niezwykłe ciasto. Puchowe, składające się z dwóch warstw: słodkiej i kwaśnej. Kiepsko to wyszło na zdjęciu ale warstwy naprawdę były dwie, przedzielone kawałkami ananasa. Niestety miłośnicy słodkich wypieków nie będą zachwyceni, to ciasto raczej dla wielbicieli cytryny i kwaśnych smaków. Warto jednak spróbować. 
  1. Składniki:na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt w foremce 24*24cm. Wystudzić. Pozostawić w formie.
na masę cytrynowo-ananasową:
  • puszka ananasa w kawałkach
  • sok z dwóch cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 2 budynie cytrynowe (lub waniliowe)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
Ananasa odsączyć z syropu. Do syropu dodać sok z cytryny i tyle wody, żeby w sumie było 2 i pół szklanki. Dodać cukier. Przelać do garnka i zagotować. Żółtka, budynie,mąkę i skrobię rozmieszać z 3/4 szklanki wody i wlać na gotujący się sok. Ugotować jak budyń. Ostudzić, zmiksować z miękkim masłem.Masę rozsmarować na biszkopcie i rozłożyć na wierzchu kawałki ananasa.
na piankę cytrynową:
  • 500 ml kremówki
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka cukru pudru
Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Kremówkę ubić z pudrem i połączyć z galaretką. Wylać na ananasy. Odstawić do stężenia.
dodatkowo:
  • 1 duża paczka herbatników
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kremówki
  • kilka kostek białej czekolady (użyłam tej z bąbelkami, fajnie się ściera i wygląda jak kokos)czekoladą.
Herbatniki ułożyć na zastygającym cieście. Czekoladę rozpuścić z kremówką i polać ciasto. Posypać startą białą czekoladą. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz