- Dziś u mnie mega cytrynowo. Zrobiłam ciasto cytrynowe i domowy limon cud który jutro wykorzystam do cytrynowego tortu. Teraz jednak przedstawiam Wam niezwykłe ciasto. Puchowe, składające się z dwóch warstw: słodkiej i kwaśnej. Kiepsko to wyszło na zdjęciu ale warstwy naprawdę były dwie, przedzielone kawałkami ananasa. Niestety miłośnicy słodkich wypieków nie będą zachwyceni, to ciasto raczej dla wielbicieli cytryny i kwaśnych smaków. Warto jednak spróbować.
- Składniki:na biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę cytrynowo-ananasową:
- puszka ananasa w kawałkach
- sok z dwóch cytryn
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 2 budynie cytrynowe (lub waniliowe)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
na piankę cytrynową:
- 500 ml kremówki
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
- 1 duża paczka herbatników
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kremówki
- kilka kostek białej czekolady (użyłam tej z bąbelkami, fajnie się ściera i wygląda jak kokos)czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz