Składniki
biszkopt:5 jaj
1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nasączenie:1/2 szkl. wody sok z 1 cytryny (lub olejek cytrynowy) 2-3 łyżki cukru olejek arakowy masa:1/2 litra śmietany kremówki 30% 1 czekolada biała 1 opakowanie Śnieżki 4-5 łyżek śmietany dodatkowo 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie) 200 gram wiórków kokosowych 100-150 gram płatków migdałowych dodatkowo: bułka tarta i tłuszcz do formy
biszkopt: ubić białka z cukrem i solą i żółtka oddzielnie.
dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz cytrynę. Delikatnie mieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką. Piec ok. 30 min. w nagrzanym piekarniku do 180-190 stopni. Wystudzony przekroić na dwie części. masa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 5 łyżek śmietany. 1/2 l śmietany ubić ze Śnieżką, można dodać pudru, ale bez jest lepszy, bo nie tak b. słodki.Dodać wiórki i część płatków migdałowych, rozpuszczoną czekoladę. Nasączyć 1 blat tortu, wyłożyć masę, nasączyć drugi blat i wyłożyć drugą część masy. Boki tortu wysmarować. Posypać wierzch i boki pozostałymi płatkami migdałowymi. Jest pyszny. Ostatnio robiłam na Wigilię w pracy i wszyscy się zajadali. Smacznego |
WITAM WSZYSTKICH
ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.
czwartek, 29 sierpnia 2013
Tort kokosowo-migdałowy pyszny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz