Delikatne ciasto na zimno – lodowiec, to pomysł dla tych z Was, którzy szukają fajnego deseru a nie maja piekarnika. Biszkopty, przepyszny krem jajeczny, galaretka i owoce! Czego chcieć więcej, w dodatku ciasto robi się dość szybko, jak na ilość warstw, które ma, bo nie trzeba czekać aż kolejne poziomy zastygną (tylko ostatni z galaretką).
Lodowiec to ciasto, do którego zrobienia zachęciła mnie znajoma, jedna z Czytelniczek, to co Wam na pewno się spodoba w tym cieście to fakt, że owoce można zmieniać w zależności od sezonu. Ja użyłam truskawek, ale możecie wybrać jagody a zimą brzoskwinie z puszki lub banany. Smacznego.
Składniki
- ok. 350 g biszkoptów
- 2 galaretki
- 1 szklanka cukru pudru (po pół do masła i kremu)
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 5 żółtek
- 200 g masła
- 500 ml mleka
- 1,5 łyżki kakao
- owoce
Moje porady
- gęstość kremu budyniowego
- pamiętajcie, że galaretka nie stężeje jeśli użyjecie kiwi lub ananasa
Krok 1. Przygotowanie zaczynam od zrobienia galaretek, jedna będzie do maczania biszkoptów a druga do polania ciasta z wierzchu. Obydwie przygotowuję w mniejszej ilości wody niż podane na opakowaniu (ja dałam 3/4 tego co zalecane).
Krok 2. Białka oddzielam od żółtek, do żółtek dodaję cukier z wanilią i cukier puder (pół szklanki) i kręcę to na kogel. Potem dodaję do tego proszek budyniowy, dodaję mleko (połowę ze składników).
Krok 3. Drugą część mleka zagotowuję a potem wlewam moja jajeczną masę i mieszam aż będzie baaardzo gesty. Odstawiam.
Krok 4. Do miski przekładam miękkie masło, dodaję cukier puder, kręcę. Dodaję budyń i mieszam. Dzielę na pół i dodaję kakao do jednej części.
Krok 5. Biszkopty nasączam w galaretce i układam na dnie, na to krem czekoladowy.
Krok 6. Znowu nasączone biszkopty.
Krok 7. I na to jasny krem.
Krok 8. Na wierzch układam owoce i całość zalewam drugą galaretką i chowam do lodówki aż stężeje. Kroję i podaję :) Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz