WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

niedziela, 25 sierpnia 2013

Ciasto lodowiec

  1. Ze strony mojej ulubionej kotlet .TV

Delikatne ciasto na zimno – lodowiec, to pomysł dla tych z Was, którzy szukają fajnego deseru a nie maja piekarnika. Biszkopty, przepyszny krem jajeczny, galaretka i owoce! Czego chcieć więcej, w dodatku ciasto robi się dość szybko, jak na ilość warstw, które ma, bo nie trzeba czekać aż kolejne poziomy zastygną (tylko ostatni z galaretką).
Lodowiec to ciasto, do którego zrobienia zachęciła mnie znajoma, jedna z Czytelniczek, to co Wam na pewno się spodoba w tym cieście to fakt, że owoce można zmieniać w zależności od sezonu. Ja użyłam truskawek, ale możecie wybrać jagody a zimą brzoskwinie z puszki lub banany. Smacznego.

Składniki

  • ok. 350 g biszkoptów
  • 2 galaretki
  • 1 szklanka cukru pudru (po pół do masła i kremu)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 500 ml mleka
  • 1,5 łyżki kakao
  • owoce

Moje porady

Przygotowanie lodowca
Krok 1. Przygotowanie zaczynam od zrobienia galaretek, jedna będzie do maczania biszkoptów a druga do polania ciasta z wierzchu. Obydwie przygotowuję w mniejszej ilości wody niż podane na opakowaniu (ja dałam 3/4 tego co zalecane).
Przygotowanie lodowca
Krok 2. Białka oddzielam od żółtek, do żółtek dodaję cukier z wanilią i cukier puder (pół szklanki) i kręcę to na kogel. Potem dodaję do tego proszek budyniowy, dodaję mleko (połowę ze składników).
Przygotowanie lodowca
Krok 3. Drugą część mleka zagotowuję a potem wlewam moja jajeczną masę i mieszam aż będzie baaardzo gesty. Odstawiam.
Przygotowanie lodowca
Krok 4. Do miski przekładam miękkie masło, dodaję cukier puder, kręcę. Dodaję budyń i mieszam. Dzielę na pół i dodaję kakao do jednej części.
Przygotowanie lodowca
Krok 5. Biszkopty nasączam w galaretce i układam na dnie, na to krem czekoladowy.
Przygotowanie lodowca
Krok 6. Znowu nasączone biszkopty.
Przygotowanie lodowca
Krok 7. I na to jasny krem.
Przygotowanie lodowca
Krok 8. Na wierzch układam owoce i całość zalewam drugą galaretką i chowam do lodówki aż stężeje. Kroję i podaję :) Smacznego.
Lodowiec
Lodowiec pyszne ciasto na lato
Ciasto lodowiec, czyli biszkopty, krem jajeczny, owoce, galaretka - pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz