Donaty oczywiście zrobione na tłusty czwartek, zamiast tradycyjnych pączków:)
Krem budyniowy nie jest zbyt słodki i świetnie pasuje do donatów.
Ciasto bardzo fajnie "współpracuje". Nie jest ani rzadkie ani klejące. Dobrze się wałkuje.
Przepis nie tylko na tłusty czwartek;) Polecam.
Składniki:
DONATY:
- 630 g mąki;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 szklanka cukru;
- szczypta soli;
- 2 łyżki roztopionego masła;
- 1 jajko;
- 300 ml mleka;
KREM BUDYNIOWY:
- 2 budynie waniliowe;
- 0,75 l mleka;
- 1 kostka masła.
Wykonanie:
Najpierw gotujemy budyń na krem, według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło wyjmujemy z lodówki, żeby zmiękło. Teraz przystępujemy do robienia donatów. W misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Obydwie masy łączymy i zagniatamy ręką. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy (1cm). Wycinamy donaty. Zamiast foremki do donatów, ja użyłam małej miseczki i kieliszka. Takie oponki kładziemy na rozgrzany olej (nie za gorący, ani nie za "zimny"). Smażymy z każdej strony przez 2-3 minuty. Gdy donaty trochę ostygną, przecinamy je wzdłuż. Masło miksujemy, dodajemy po łyżce budyniu. Gdy krem będzie gotowy, przekładamy nim donaty a na końcu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz