Składniki na ciasto:
- 200 ml oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 3 łyżki mleka
- 100 g świeżego ananasa
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 75 g orzechów pekan, posiekanych*
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Do naczynia przelać olej. Dodać cukier, mleko i żółtka, wymieszać rózgą kuchenną.
W malakserze (lub blenderem) zmiksować ananasa i banany na puree. Puree dodać do mieszanki z olejem i wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką. Na sam koniec wmieszać cynamon i orzechy,
W osobnym naczyniu ubić białka, na sztywną pianę. Pianę dodać do wcześniej przygotowanego ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dwie foremki o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Ciasto podzielić na dwie równe części, następnie przelać do foremek.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Krem:
- 150 g masła
- 120 g cukru pudru
- 450 g serka kremowego typu philadelphia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem do puszystości. Stopniowo dodawać serek kremowy, cały czas miksując. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.
Ponadto:
- dwie garści posiekanych orzechów pekan*
Wykonanie:
Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/4 kremu i wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch i boki ciasta równo przykryć pozostałym kremem. Ozdobić posiekanymi orzechami.
Przechowywać w lodówce. Wyjać z niej minimum 30 minut przed podaniem.
* Oryginalnie do ciasta dodawane są orzechy pekan - są one stosunkowo miękkie i maślane w smaku. Można je zastąpić orzechami włoskimi.
Smacznego :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz