- 2 garście szpinaku lub tyle ile potrzeba do wyłożenia płaskiej miski w której będziemy podawać sałatkę
- 50 dkg truskawek
- 1 kulka mozarrelli
- garstka migdałow w płatkach
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka kakao
- sól, pieprz
Sos czekoladowo-truskawkowy
Do małego rondelka wlać miód, ocet balsamiczny i kakao, dokładnie wymieszać. Dodać 15 dkg pokrojonych truskawek, szczyptę pieprzu i podgrzewać do momentu zagotowania. Gdy sos się zagotuje zdjąć z ognia, chwilę przestudzić, a następnie dokładnie zmiksować.
W płaskiej misce ułożyć warstwę szpinaku, na niej warstwę "podartej" na paski mozarrelli. Na ser położyć jogurt, popruszyć delikatnie solą i pieprzem. Następnie ułożyć truskawki pokrojone w plasterki i lekko posypać cukrem i uprażonymi na patelni płatkami migdałów. Polać sosem czekoladowo - truskawkowym.
Podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz