Składniki:
- wiórki kokosowe 70 g
- margaryna 300 g
- cukier 300 g
- jajka 390 g
- mąka tortowa 150 g
- migdały mielone 150 g
- proszek do pieczenia 4 g
- żółtka 80 g
- śmietana 36% 250 ml
- masło 250 g
- cukier puder 100 g
- aromat waniliowy b.d.
- galaretka porzeczkowab.d.
- migdały b.d.
Ciasto:- 70 g wiórków kokosowych- 300 g margaryny- 300 g cukru- 7 jaj- 150 g mąki tortowej- 150 g mielonych migdałów- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wiórki kokosowe lekko uprażyć na suchej patelni, ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jaju, za każdym razem dokładnie ubijając masę.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, migdałami i prażonymi wiórkami. Wsypać do masy i dokładnie wymieszać.
Spód okrągłej formy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/6 ciasta, równo rozsmarować i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C (lub 210 st.C z termoobiegiem). Piec około 10 minut na złotobrązowy kolor. Wyjąć z piekarnika, studzić kilka minut, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i ostrożnie zdjąć papier. Z pozostałej części ciasta upiec w ten sam sposób jeszcze 5 jednakowych placków.
Masa:- 4 żółtka- 250 ml słodkiej śmietanki 30%- 250 g masła- 100 g cukru pudru- aromat waniliowy
Dodatkowo:- mały słoiczek galaretki z czerwonej porzeczki- migdały do dekoracji
Śmietankę zagotować z wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem (w metalowej miseczce lub garnuszku), wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijać, wlewając gorącą śmietankę, aż masa lekko zgęstnieje. Ostudzić do temperatury pokojowej.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po 1-2 łyżki masy śmietankowej i ubijać na wysokich obrotach do uzyskania jednolitego kremu.
Pierwszy placek pokryć 1/6 masy. Drugi placek cienko posmarować (od spodu) galaretką porzeczkową i nałożyć na posmarowany kremem pierwszy placek, odwracając galaretką do kremu. Od góry ponownie posmarować kremem. Przykryć trzecim plackiem i czynności powtórzyć jeszcze dwa razy. W ten sposób będziemy mieli trzy warstwy kremu z galaretką porzeczkową i trzy warstwy samego kremu (wliczając w to wierzch tortu). Udekorować migdałami i wstawić do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz