Jabłecznik najlepszy na świecie bo z naszych polskich jabłek...
Powodów do dumy mamy z pewnością wiele, ale bez zagłębiania się w szczegóły powiem, że dziś chodzi mi o jabłka.
I pomimo wpadki na Narodowym nadal zamierzam chodzić z czołem zadartym ku niebu.
Receptura, którą mam zamiar się z Wami podzielić to ulubione ciasto mojej mamy i jedno z jej najlepszych dzieł. Idealnie kruche ciasto, które nie wymaga nadzwyczajnych składników i specjalnych nakładów siłowych. Mocno krucha i sypka kruszonka z lekko cynamonową nutą…
A pomiędzy nimi wspaniałe polskie, nasze…
…Jabłka <3
Jeśli jest ktoś kto nie lubi jabłecznika niech zamilknie na wieki - choć wiedziony intuicją zaryzykuję i powiem, że nie ma na świecie osoby nielubiącej tego ciasta.
Bez względu na to jak je nazwiemy – szarlotka, aplle pie, jabłecznik – jedno jest pewne: nie ma wypieku bardziej tradycyjnego jak jabłecznik. Niemal każdy pamięta jej smak z dzieciństwa, niemal każdy podpatrywał jak nasze babcie i mamy z cierpliwością obierały jabłka i zagniatały ciasto, i niemal każdy z nas zna aromat pieczonych jabłek z nuta cynamonu.
W moim domu była to zawsze zapowiedź idealnego deseru. Idealnego bo z naszych, tutejszych, najlepszych na świecie jabłek!
Jabłecznik najlepszy na świecie
na ciasto:
pół kostki masła
2,5 szklanki mąki
pół szklanki śmietany
3 żółtka
5 łyżek cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
na kruszonkę:
1/4 kostki masła
pół szklanki cukru
mąka (ile zabierze)
szczypta cynamonu
dodatkowo:
kilogram ulubionych jabłek (ja daję dwa…)
cynamon
Składniki ciasta szybko zagnieść – tylko do połączenia się składników. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić na 15 minut. Masło na kruszonkę rozpuścić i do chłodnego dodać cukier, cynamon i tyle mąki by powstała dość sypka lecz jednak wilgotna kruszonka. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć do formy, jabłka odcisnąć z nadmiaru soku, posypac cynamonem i kruszonką. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz