Składniki:
*50 g świeżych drożdży
*2 szklanki mąki
*1/2 szklanki cukru
*1 cukier waniliowy
*1/2 szklanki oleju
*2 jaja
*1/4 szklanki letniego mleka
*szczypta soli
*brzoskwinie lub inne dowolne owoce
Składniki na kruszonkę:
*1/4 kostki masła
*1/2 szklanki mąki
*1/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Do sporej miski wkruszyć drożdże, potem na drożdże wysypać cukier i cukier waniliowy i dalej dodawać kolejno nie mieszając: jajka, olej, mleko, mąkę, sól. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.
Wszystkie składniki kruszonki wyrobić razem w palcach.
Po upływie 3 godzin, wszystkie składniki w misce wystarczy wymieszać łyżką na gładkie ciasto i wyłożyć do blaszki (15x25 cm, ja użyłam większej, więc moja drożdżówka jest nieco niższa), wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki brzoskwiń, posypać kruszonką.
Piec w 180 st. C około 50 minut. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz