WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

wtorek, 25 czerwca 2013

Ananasowiec z czekoladą

Składniki:1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru 5 jajek 1 łyżka proszku do pieczenia, 4 łyżki wody gazowanej 1.5 łyżka octu, łyżka mąki ziemniaczanej Puszka ananasów w syropie ok. pół szklanki wody budyń śmietankowy kostka margaryny 3 łyżki cukru 1/2 l. śmietanki 30% tabliczka deserowej czekolady Starta gorzka czekolada do posypaniaOpis przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, Ubijamy na sztywno. Żółtka mieszamy z octem, dodajemy resztę składników. Mieszamy. Wlewamy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Przełożyć na blachę 26x 22cm. Pieczemy ciasto w 180st. ok.30 min. Ananasy osączamy, kroimy w kosteczkę. Syrop z ananasa zagotowujemy z wodą,wsypujemy budyń.Mieszamy, dodajemy owoce, odstawiamy i studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy stopioną i zimną czekoladę. Na chłodny biszkopt kładziemy masę ananasową, następnie śmietankę kawową. posypujemy startą gorzką czekoladą. Odstawiamy na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz