WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

wtorek, 25 czerwca 2013

Ciasta i desery

Sernik czekoladowo-waniliowy z żurawiną
Na zewnątrz jest już całkiem przyjemnie, co pozwala na jedzenie posiłków na świeżym powietrzu. W zeszłym roku, ze względu na dobre warunki pogodowe, mój sezon balkonowy trwał aż do początku października. Nie mogę się też doczekać pikników. Dziś chciałabym się podzielić przepisem na aksamitny sernik z słodko-kwaśną nutą żurawinową. Świetny deser na niedzielny podwieczorek czy poranne śniadanie na trawie. Sernik czekoladowo-waniliowy z żurawiną – przepis 1000 g sera do serników 200 g suszonej żurawiny 260 g cukru 200 ml śmietany 12% 4 jajka 2 łyżki ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki czubate kakao Do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) wrzucamy suszoną żurawinę i rozkładamy ją równomiernie. Do miski wkładamy ser, cukier, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, jajka i ekstrakt waniliowy. Dokładnie miksujemy. Około 2/3 masy przelewamy przy pomocy łyżki wazowej do tortownicy (tak, by nie popsuć dna z żurawiny). Do pozostałej części masy dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Masę kakaową wylewamy powoli na środek masy jasnej, a następnie przy pomocy patyczka do szaszłyków robimy dowolny wzorek, by nadać sernikowi ładny wygląd. Ciasto pieczemy 70-75 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Ciasto podwójnie czekoladowe z Malteserami z lekko kawowym kremem czekoladowym Ciasto podwójnie czekoladowe, składające się z dwóch blatów czekoladowych: ciemnego i jasnego, przełożone grubą warstwą słodkiego kremu czekoladowego. Z lekką kawową nutą. Ozdobione lasem Malteserów. Ciasto u dzieci, niezależnie od wieku, wywołuje natychmiastowy efekt 'wow' i uśmiech na twarzy :-). Ciekawy efekt można również osiągnąć dekorując ciasto Malteserami w białej czekoladzie. Polecam, na Dzień Dziecka lub na urodzinki maluszków :-). Składniki na ciasto czekoladowe ciemne: 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej 50 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Składniki na ciasto czekoladowe jasne: 50 g białej czekolady 50 g masła 50 g drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej 50 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Krem z mlecznej czekolady i kawy: 500 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka kawy zbożowej 350 g mlecznej czekolady, posiekanej 2 łyżki cukru pudru W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać cukier, kawę i wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, co pewien czas mieszając. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin (całą noc). Przed samym przełożeniem tortu ubić (końcówkami do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie 'przebić' (zwarzyłby się natychmiast). Dodatkowo: 4 opakowania Malteserów (ok. 120 g każde opakowanie) Wykonanie Na paterze ułożyć ciemny blat, posmarować grubą warstwą kremu czekoladowego. Przykryć jasnym blatem. Wierzch i boki grubo posmarować kremem. Ozdobić Malteserami przyklejając je do kremu jeden obok drugiego. Schłodzić. Smacznego :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz