WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

czwartek, 12 września 2013

Tort żelkowy

Składniki: 
Biszkopt:
Krem:
Dekoracja:
  • 1 opakowanie żelków Haribo tropikalnych
  • ¼ Posypki cukrowej (perełki) Dr. Oetkera
  • Przygotowanie:
    Jajka i cukier ubijam na puszystą masę, aż do potrojenia jej początkowej objętości. Następnie dodaję Cukier wanilinowy i ubijam delikatnie przez moment. Gdy masa jest już gotowa, przesiewam mąkę tortową i ziemniaczaną. Do masy dodaję Proszek do pieczenia i ¾ opakowania Posypki cukrowej Dr. Oetkera. Całość bardzo delikatnie mieszam dwiema łyżkami (jakbym chciała obrócić ciasto na drugą stronę). Po dokładnym wymieszaniu ciasta, dodaję ocet i starannie łączę składniki. Ciasto przekładam do formy o średnicy 26 cm, którą wcześniej wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą (można zamiast tego wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto piekę w temperaturze 170C przez około 25 minut.
    Przestudzony biszkopt przekrawam tak, by otrzymać trzy krążki. Każdy z krążków przekładam Masą śmietanową o smaku truskawkowym Dr. Oetkera, którą przygotowałam według przepisu na opakowaniu. Tort dekoruję resztą masy truskawkowej, kolorowymi perełkami oraz żelkami. Tort przed podaniem należy schłodzić chwilę w lodówce pilnując, żeby małe łasuchy go nie podjadały ;-)
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz