Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 Cukier waniliowy Dr. Oetkera
- ¾ szkl. mąki tortowej
- ¼ szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
- 2 łyżki stołowe octu 10%
- ¼ opakowania Posypki cukrowej Dr. Oetkera
Krem:
- ½ l. śmietany kremówki 30%
- 1 opakowanie Masy śmietanowej truskawkowej Dr. Oetkera
Dekoracja:
- 1 opakowanie żelków Haribo tropikalnych
- ¼ Posypki cukrowej (perełki) Dr. Oetkera
- Przygotowanie:Jajka i cukier ubijam na puszystą masę, aż do potrojenia jej początkowej objętości. Następnie dodaję Cukier wanilinowy i ubijam delikatnie przez moment. Gdy masa jest już gotowa, przesiewam mąkę tortową i ziemniaczaną. Do masy dodaję Proszek do pieczenia i ¾ opakowania Posypki cukrowej Dr. Oetkera. Całość bardzo delikatnie mieszam dwiema łyżkami (jakbym chciała obrócić ciasto na drugą stronę). Po dokładnym wymieszaniu ciasta, dodaję ocet i starannie łączę składniki. Ciasto przekładam do formy o średnicy 26 cm, którą wcześniej wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą (można zamiast tego wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto piekę w temperaturze 170C przez około 25 minut.Przestudzony biszkopt przekrawam tak, by otrzymać trzy krążki. Każdy z krążków przekładam Masą śmietanową o smaku truskawkowym Dr. Oetkera, którą przygotowałam według przepisu na opakowaniu. Tort dekoruję resztą masy truskawkowej, kolorowymi perełkami oraz żelkami. Tort przed podaniem należy schłodzić chwilę w lodówce pilnując, żeby małe łasuchy go nie podjadały ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz