WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

środa, 4 września 2013

Ciasto Pepsi

BISZKOPT :
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki Pepsi
  • 2 łyżki oleju
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno blaszki (u mnie 32x20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Boki mają zostać suche. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, razem przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy mikserem, aż cały cukier się rozpuści. Do tak ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i na najwolniejszych obrotach miksujemy krótką chwilkę, aby tylko składniki się połączyły. Na koniec wlewamy olej i pepsi. Wszystko zmiksować przez kilka sekund. Do przygotowanej formy wlewamy ciasto i pieczemy przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie ciasto zostawiamy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. 


DO NASĄCZENIA :
  • 1/2 szklanki Pepsi

Zimny biszkopt zostawiamy w blaszce w której się piekł i nasączamy mocno napojem.



KREM ORZECHOWO-HERBATNIKOWY :
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 150 g herbatników typu Petitki
  • 200 ml Pepsi
  • 250 g margaryny
  • 100 g cukru pudru

W misce kruszymy herbatniki (zrobiłam to za pomocą trzonka od tłuczka do mięsa), dodajemy do nich orzechy włoskie i mieszamy ze sobą. Następnie zalewamy napojem Pepsi i za pomocą łyżki łączymy z suchymi składnikami. Odstawiamy na około 30 minut.

Po tym czasie margarynę ucieramy z cukrem pudrem do puszystości i następnie dodajemy po łyżce masy orzechowo-herbatnikowej cały czas miksując na najszybszych obrotach. Tak przygotowany krem wykładamy na nasączony wcześniej biszkopt. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.


BITA ŚMIETANA :
  • 600 g śmietany 30 % (u mnie Pilos)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki płaskie żelatyny

Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy zimną wodą tak tylko by ją zakryło. Odstawiamy na około 5 minut, aby napęczniała.
Śmietanę za pomocą miksera na najwyższych obrotach ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodają cukier puder. 
Napęczniałą żelatynę zalewamy wrzącą wodą (mniej więcej tyle objętościowo co w miseczce jest żelatyny) i mieszamy łyżeczką kilka sekund do rozpuszczenia. 
Do ubitej śmietany z cukrem wlewamy przygotowaną żelatynę, cały czas miksując, aby wszystko dobrze się zmieszało.
Gotową bitą śmietanę wylewamy na schłodzony krem orzechowo-herbatnikowy.


DODATKI :
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Na bitą śmietanę zetrzeć na tartce ze średnimi oczkami czekoladę.
Ciasto schłodzić około 2 godzin.

- See more at: http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/05/ciasto-pepsi.html#sthash.0tY2n8LY.ncKmd587.dpuf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz