- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej tortowej
- 6 łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki Pepsi
- 2 łyżki oleju
DO NASĄCZENIA :
- 1/2 szklanki Pepsi
Zimny biszkopt zostawiamy w blaszce w której się piekł i nasączamy mocno napojem.
KREM ORZECHOWO-HERBATNIKOWY :
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- 150 g herbatników typu Petitki
- 200 ml Pepsi
- 250 g margaryny
- 100 g cukru pudru
W misce kruszymy herbatniki (zrobiłam to za pomocą trzonka od tłuczka do mięsa), dodajemy do nich orzechy włoskie i mieszamy ze sobą. Następnie zalewamy napojem Pepsi i za pomocą łyżki łączymy z suchymi składnikami. Odstawiamy na około 30 minut.
Po tym czasie margarynę ucieramy z cukrem pudrem do puszystości i następnie dodajemy po łyżce masy orzechowo-herbatnikowej cały czas miksując na najszybszych obrotach. Tak przygotowany krem wykładamy na nasączony wcześniej biszkopt. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
BITA ŚMIETANA :
- 600 g śmietany 30 % (u mnie Pilos)
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki płaskie żelatyny
Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy zimną wodą tak tylko by ją zakryło. Odstawiamy na około 5 minut, aby napęczniała.
Śmietanę za pomocą miksera na najwyższych obrotach ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodają cukier puder.
Napęczniałą żelatynę zalewamy wrzącą wodą (mniej więcej tyle objętościowo co w miseczce jest żelatyny) i mieszamy łyżeczką kilka sekund do rozpuszczenia.
Do ubitej śmietany z cukrem wlewamy przygotowaną żelatynę, cały czas miksując, aby wszystko dobrze się zmieszało.
Gotową bitą śmietanę wylewamy na schłodzony krem orzechowo-herbatnikowy.
DODATKI :
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Ciasto schłodzić około 2 godzin.
- See more at: http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/05/ciasto-pepsi.html#sthash.0tY2n8LY.ncKmd587.dpuf
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz