WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

wtorek, 17 września 2013

gołąbki bez zawijania

http://smaker.pl/przepis-golabki-bez-zawijania,101921.html 
Autor: Ewaaa

Dania główne
Każdy przepis, z którym się spotkałam miał albo za dużo ryżu albo kapusty, a za mało mięska, zmieniłam proporcje i wyszły wg mojej rodzinki superowe :)))

Składniki

  • 0,6 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 0,5 małej główki kapusty włoskiej
  • 1 woreczek ugotowanego i schłodzonego ryżu (100 gram)
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • sos:
  • 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła extra
  • 1 mała cebula
  • 2 szklanki wody
  • vegeta, sól, pieprz do smaku
3-4 os.30 minłatwetanie

Przygotowanie

  1.  
    Kapustę cienko poszatkować, zasypać 1/3 łyżeczką soli, odstawić na 40-60 minut, można trochę się nad nią poznęcać i pognieść. Po tym czasie z kapusty odcisnąć sok, który się zebrał.

    W dużej misce wymieszać mięso z jajami, ryżem, kaszą manną i przyprawami.
  2.  
    Następnie z masy formować kotlety wielkości 3/4 pięści, obtaczać w mące.
  3.  
    Kotlety można obsmażyc na patelni, ale ja tego nie robię.
    Wrzucam je do wrzątku z odrobiną soli i gotuję pod przykryciem na małym ogienku przez około 35 minut.
    W tym czasie przygotowuję sobie sos. Zagotowuję dwie szklanki wody, dodaję poszatkowaną cebulkę i łyżkę masła, doprawiam vegetą, kiedy cebula zmięknie dodaję koncentrat lub w sezonie świeże pomidorki, zagotowuję. W 0,5 szklanki wody dokładnie mieszam z 1 płaską łyżką mąki i zagęszczam sos, zagotowuję.

    Sosem polewam gołąbki i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz