http://smaker.pl/przepis-golabki-bez-zawijania,101921.html
Każdy przepis, z którym się spotkałam miał albo za dużo ryżu albo kapusty, a za mało mięska, zmieniłam proporcje i wyszły wg mojej rodzinki superowe :)))
Składniki
- 0,6 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 2 łyżki kaszy manny
- 0,5 małej główki kapusty włoskiej
- 1 woreczek ugotowanego i schłodzonego ryżu (100 gram)
- 2 jaja
- sól, pieprz
- sos:
- 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła extra
- 1 mała cebula
- 2 szklanki wody
- vegeta, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
-
Kapustę cienko poszatkować, zasypać 1/3 łyżeczką soli, odstawić na 40-60 minut, można trochę się nad nią poznęcać i pognieść. Po tym czasie z kapusty odcisnąć sok, który się zebrał.
W dużej misce wymieszać mięso z jajami, ryżem, kaszą manną i przyprawami.
-
Następnie z masy formować kotlety wielkości 3/4 pięści, obtaczać w mące.
-
Kotlety można obsmażyc na patelni, ale ja tego nie robię.
Wrzucam je do wrzątku z odrobiną soli i gotuję pod przykryciem na małym ogienku przez około 35 minut.
W tym czasie przygotowuję sobie sos. Zagotowuję dwie szklanki wody, dodaję poszatkowaną cebulkę i łyżkę masła, doprawiam vegetą, kiedy cebula zmięknie dodaję koncentrat lub w sezonie świeże pomidorki, zagotowuję. W 0,5 szklanki wody dokładnie mieszam z 1 płaską łyżką mąki i zagęszczam sos, zagotowuję.
Sosem polewam gołąbki i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz