WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

środa, 11 września 2013

Rogaliki czekoladowe w biszkopcie

Dzisiaj jeszcze jedno ciasto z serii siostry Anastazji. Nie muszę chyba zachęcać bo jak zwykle jest wyjątkowo smaczne. Z pozoru skomplikowane, a w rezultacie bardzo proste.




 
 
30 dag mąki
25 dag margaryny
4 dag drożdży
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
2-3 łyżki cukru
2-3 łyżki nutelli lub czekolady
szczypta soli
 

 
Wykonanie:

Drożdż rozpuścić w śmietanie z dodatkiem cukru. Margarynę posiekać z mąką, dodać szczyptę soli oraz
rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto na gładką masę. Schłodzić w lodówce przez całą noc.Schłodzone
rozwałkować, pociąć na trójkąty, na każdy nałożyć nutellę lub czekoladę i zwinąć w rulon nadając kształt
rogalika. Piec w temp. 180 st przez 10-15 min.
 

 
Masa budyniowa:

1/2 l mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3-4 łyżki kawy
1 szklanka cukru kryształu
25 dag masła
spirytus
 

 
Wykonanie:
 

 
Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części roztrzepać żółtka, obydwie mąki i kawę. Wlać do przestudzonego mleka z cukrem i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń.
 
Można zaostrzyć smak dodając do masy odrobinę spirytusu.

 Masa śmietankowa:

 1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny- (może być więcej)
cukier puder do smaku

 Wykonanie:

 Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić dodając cukier do smaku oraz żelatynę.

 Dodatek:

 powidła śliwkowe

 Przełożenie ciasta:

 Biszkopt (można posmarować powidłami) - masa budyniowa - rozłożyć rogaliki, wciskając delikatnie w masę - masa śmietankowa - biszkopt - polewa.

 Smacznego!

 
30 dag mąki
25 dag margaryny
4 dag drożdży
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
2-3 łyżki cukru
2-3 łyżki nutelli lub czekolady
szczypta soli
 
 
Wykonanie:

Drożdż rozpuścić w śmietanie z dodatkiem cukru. Margarynę posiekać z mąką, dodać szczyptę soli oraz
rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto na gładką masę. Schłodzić w lodówce przez całą noc.Schłodzone
rozwałkować, pociąć na trójkąty, na każdy nałożyć nutellę lub czekoladę i zwinąć w rulon nadając kształt
rogalika. Piec w temp. 180 st przez 10-15 min.
 

 
Masa budyniowa:

1/2 l mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3-4 łyżki kawy
1 szklanka cukru kryształu
25 dag masła
spirytus
 

 
Wykonanie:
 

 
Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części roztrzepać żółtka, obydwie mąki i kawę. Wlać do przestudzonego mleka z cukrem i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń.
 
Można zaostrzyć smak dodając do masy odrobinę spirytusu.

 Masa śmietankowa:

 1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny- (może być więcej)
cukier puder do smaku

 Wykonanie:

 Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić dodając cukier do smaku oraz żelatynę.

 Dodatek:

 powidła śliwkowe

 Przełożenie ciasta:

 Biszkopt (można posmarować powidłami) - masa budyniowa - rozłożyć rogaliki, wciskając delikatnie w masę - masa śmietankowa - biszkopt - polewa.

 Smacznego!

 
Wykonanie:
Drożdż rozpuścić w śmietanie z dodatkiem cukru. Margarynę posiekać z mąką, dodać szczyptę soli oraz
rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto na gładką masę. Schłodzić w lodówce przez całą noc.Schłodzone
rozwałkować, pociąć na trójkąty, na każdy nałożyć nutellę lub czekoladę i zwinąć w rulon nadając kształt
rogalika. Piec w temp. 180 st przez 10-15 min.
 

 
Masa budyniowa:

1/2 l mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3-4 łyżki kawy
1 szklanka cukru kryształu
25 dag masła
spirytus
 

 
Wykonanie:
 

 
Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części roztrzepać żółtka, obydwie mąki i kawę. Wlać do przestudzonego mleka z cukrem i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń.
 
Można zaostrzyć smak dodając do masy odrobinę spirytusu.

 Masa śmietankowa:

 1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny- (może być więcej)
cukier puder do smaku

 Wykonanie:

 Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić dodając cukier do smaku oraz żelatynę.

 Dodatek:

 powidła śliwkowe

 Przełożenie ciasta:

 Biszkopt (można posmarować powidłami) - masa budyniowa - rozłożyć rogaliki, wciskając delikatnie w masę - masa śmietankowa - biszkopt - polewa.

 Smacznego!

Drożdż rozpuścić w śmietanie z dodatkiem cukru. Margarynę posiekać z mąką, dodać szczyptę soli oraz
rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto na gładką masę. Schłodzić w lodówce przez całą noc.Schłodzone
rozwałkować, pociąć na trójkąty, na każdy nałożyć nutellę lub czekoladę i zwinąć w rulon nadając kształt
rogalika. Piec w temp. 180 st przez 10-15 min.
 
 
Masa budyniowa:

1/2 l mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3-4 łyżki kawy
1 szklanka cukru kryształu
25 dag masła
spirytus
 

 
Wykonanie:
 

 
Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części roztrzepać żółtka, obydwie mąki i kawę. Wlać do przestudzonego mleka z cukrem i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń.
 
Można zaostrzyć smak dodając do masy odrobinę spirytusu.

 Masa śmietankowa:

 1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny- (może być więcej)
cukier puder do smaku

 Wykonanie:

 Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić dodając cukier do smaku oraz żelatynę.

 Dodatek:

 powidła śliwkowe

 Przełożenie ciasta:

 Biszkopt (można posmarować powidłami) - masa budyniowa - rozłożyć rogaliki, wciskając delikatnie w masę - masa śmietankowa - biszkopt - polewa.

 Smacznego!

 
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3-4 łyżki kawy
1 szklanka cukru kryształu
25 dag masła
spirytus
 

 
Wykonanie:
 

 
Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części roztrzepać żółtka, obydwie mąki i kawę. Wlać do przestudzonego mleka z cukrem i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń.
 
Można zaostrzyć smak dodając do masy odrobinę spirytusu.

 Masa śmietankowa:

 1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny- (może być więcej)
cukier puder do smaku

 Wykonanie:

 Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić dodając cukier do smaku oraz żelatynę.

 Dodatek:

 powidła śliwkowe

 Przełożenie ciasta:

 Biszkopt (można posmarować powidłami) - masa budyniowa - rozłożyć rogaliki, wciskając delikatnie w masę - masa śmietankowa - biszkopt - polewa.

 Smacznego!

1/2 l mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3-4 łyżki kawy
1 szklanka cukru kryształu
25 dag masła
spirytus
 
 
Wykonanie:
 

 
Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części roztrzepać żółtka, obydwie mąki i kawę. Wlać do przestudzonego mleka z cukrem i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń.
 
Można zaostrzyć smak dodając do masy odrobinę spirytusu.

 Masa śmietankowa:

 1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny- (może być więcej)
cukier puder do smaku

 Wykonanie:

 Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić dodając cukier do smaku oraz żelatynę.

 Dodatek:

 powidła śliwkowe

 Przełożenie ciasta:

 Biszkopt (można posmarować powidłami) - masa budyniowa - rozłożyć rogaliki, wciskając delikatnie w masę - masa śmietankowa - biszkopt - polewa.

 Smacznego!

 
Wykonanie:
 
 
Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części roztrzepać żółtka, obydwie mąki i kawę. Wlać do przestudzonego mleka z cukrem i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń.
 
Można zaostrzyć smak dodając do masy odrobinę spirytusu.

 Masa śmietankowa:

 1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny- (może być więcej)
cukier puder do smaku

 Wykonanie:

 Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić dodając cukier do smaku oraz żelatynę.

 Dodatek:

 powidła śliwkowe

 Przełożenie ciasta:

 Biszkopt (można posmarować powidłami) - masa budyniowa - rozłożyć rogaliki, wciskając delikatnie w masę - masa śmietankowa - biszkopt - polewa.

 Smacznego!

 
Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części roztrzepać żółtka, obydwie mąki i kawę. Wlać do przestudzonego mleka z cukrem i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń.
 
Można zaostrzyć smak dodając do masy odrobinę spirytusu.
 Masa śmietankowa:

 1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny- (może być więcej)
cukier puder do smaku

 Wykonanie:

 Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić dodając cukier do smaku oraz żelatynę.

 Dodatek:

 powidła śliwkowe

 Przełożenie ciasta:

 Biszkopt (można posmarować powidłami) - masa budyniowa - rozłożyć rogaliki, wciskając delikatnie w masę - masa śmietankowa - biszkopt - polewa.

 Smacznego!

 Masa śmietankowa:
 1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny- (może być więcej)
cukier puder do smaku

 Wykonanie:

 Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić dodając cukier do smaku oraz żelatynę.

 Dodatek:

 powidła śliwkowe

 Przełożenie ciasta:

 Biszkopt (można posmarować powidłami) - masa budyniowa - rozłożyć rogaliki, wciskając delikatnie w masę - masa śmietankowa - biszkopt - polewa.

 Smacznego!

 1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny- (może być więcej)
cukier puder do smaku
 Wykonanie:

 Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić dodając cukier do smaku oraz żelatynę.

 Dodatek:

 powidła śliwkowe

 Przełożenie ciasta:

 Biszkopt (można posmarować powidłami) - masa budyniowa - rozłożyć rogaliki, wciskając delikatnie w masę - masa śmietankowa - biszkopt - polewa.

 Smacznego!

 Wykonanie:
 Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić dodając cukier do smaku oraz żelatynę.

 Dodatek:

 powidła śliwkowe

 Przełożenie ciasta:

 Biszkopt (można posmarować powidłami) - masa budyniowa - rozłożyć rogaliki, wciskając delikatnie w masę - masa śmietankowa - biszkopt - polewa.

 Smacznego!

 Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić dodając cukier do smaku oraz żelatynę.
 Dodatek:

 powidła śliwkowe

 Przełożenie ciasta:

 Biszkopt (można posmarować powidłami) - masa budyniowa - rozłożyć rogaliki, wciskając delikatnie w masę - masa śmietankowa - biszkopt - polewa.

 Smacznego!

 Dodatek:
 powidła śliwkowe

 Przełożenie ciasta:

 Biszkopt (można posmarować powidłami) - masa budyniowa - rozłożyć rogaliki, wciskając delikatnie w masę - masa śmietankowa - biszkopt - polewa.

 Smacznego!

 powidła śliwkowe
 Przełożenie ciasta:

 Biszkopt (można posmarować powidłami) - masa budyniowa - rozłożyć rogaliki, wciskając delikatnie w masę - masa śmietankowa - biszkopt - polewa.

 Smacznego!

 Przełożenie ciasta:
 Biszkopt (można posmarować powidłami) - masa budyniowa - rozłożyć rogaliki, wciskając delikatnie w masę - masa śmietankowa - biszkopt - polewa.

 Smacznego!

 Biszkopt (można posmarować powidłami) - masa budyniowa - rozłożyć rogaliki, wciskając delikatnie w masę - masa śmietankowa - biszkopt - polewa.
 Smacznego!

 Smacznego!
Upiec jasny biszkopt z 6 jaj, wystudzić i przeciąć na 2 blaty

Rogaliki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz