http://smaker.pl/przepis-ciasto-quot-pijana-sliwka-quot,101943.html-
Autor: Ewaaa
Ciasto jest mocno śliwkowe i mocno alkoholowe, do tego duża ilość czekolady i pyszna masa, naprawdę wspaniałe połączenie smaków :)
Składniki
- biszkopt:
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej (1/3 szklanki)
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- (2/3 szklanki razem mącznych produktów, oprócz cukru)
- krem budyniowy:
- 2 budynie jasne (śmietankowy lub waniliowy)
- 600 ml mleka
- ½ szklanka cukru (niecała)
- 250 gram masła
- polewa:
- 200 gram czekolady gorzkiej
- 100 gram masła
- poncz:
- 1/4 szklanki schłodzonej mocnej herbaty
- dodatkowo:
- 550 – 600 g suszonych miękkich śliwek kalifornijskich + 200 ml czystej wódki
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
Suszone śliwki pokroić w kostkę i włożyć do litrowego słoika. Zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny.
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao (koniecznie przesiane przez sitko), proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 20 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.
Krem budyniowy:
Ugotować budynie z cukrem, na mleku. Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Do gotowej masy dodać ½ ilości śliwek (wcześniej zamoczonych w alkoholu) i wymieszać.
Polewa:
W rondelku roztopić masło, dodać kostki czekolady i mieszać aż czekolada się rozpuści. Roztopioną czekoladę lekko ochłodzić, dodać do niej resztę śliwek (nie odcedzałam, śliwki wchłonęły cały alkohol).
Składanie:
Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem, na to krem budyniowy i rozłożyć ostudzoną polewę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz