WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

czwartek, 12 września 2013

Tort czekoladowo – ajerkoniakowy

  1. Przygotowanie:
  2. Najpierw przygotowania. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Jeśli chcecie, to możecie tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, ale pamiętajcie, tylko spód. Biorę się za ciasto. Do miski wsypuję mieszankę do wypieku ciasta, dodaję jajka i dolewam wodę. Całość miksuję przez około 5 minut, tyle powinno wystarczyć aby ciasto uzyskało gładką  konsystencję. Następnie zawartość miski przekładam do tortownicy, wyrównuję łyżką i wkładam do piekarnika. Bez względu na jego rodzaj musi być rozgrzany do 175 stopni, piekę przez 40 minut.
  3. Kiedy biszkopt już wystygł po pieczeniu, wyjmuję go z tortownicy i dzielę na trzy części - poziomo oczywiście :-). Jeśli macie problem z krojeniem biszkoptu, możecie upiec go dzień wcześniej. Jeśli poleży sobie trochę przed krojeniem, niewątpliwie będzie nam go łatwiej podzielić na części. Teraz przygotuję poncz. W tym celu wyciskam sok z cytryny, dodaję wodę i cukier do smaku. Gotowe. Zabieram się w takim razie za krem. W pierwszej kolejności muszę utrzeć masło (200 g) na „puch”. Do miski wlewam 300 ml schłodzonego mleka, dosypując krem ajerkoniakowy miksuję przez 2 minuty na najwyższych obrotach. Dodaję połowę (100 g) utartego wcześniej masła i znowu miksuję przez 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. W taki sam sposób przygotowuję krem czekoladowy.
  4. Nadszedł czas na połączenie składników. Najpierw nasączam ponczem blaty biszkoptu. Na dolny blat wykładam krem czekoladowy (4 łyżki odkładam do dekoracji), przykrywam drugim blatem, a następnie smaruję kremem ajerkoniakowym. Na wierzch idzie ostatni blat. Cały tort (z wierzchu i po bokach) smaruję kremem ajerkoniakowym. Wzór ozdobny przygotowuję z reszty kremu czekoladowego, a cały tort obsypuję jeszcze wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi. Wierzch tortu udekoruję jeszcze różyczkami z opłatka i to będzie już koniec :-)
  5. Tort musi Wam smakować :-) Nie widzę innej możliwości :-)Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć i do wypowiadania się pod moim wpisem, także na moim fanpage. Do zobaczenia i jeszcze raz wszystkiego dobrego dla majowych solenizantek.
Składniki: 
Ciasto:
Nasączenie:
  • 1 cytryna
  • ¾  szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
Krem:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz