- Przygotowanie:
- Najpierw przygotowania. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Jeśli chcecie, to możecie tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, ale pamiętajcie, tylko spód. Biorę się za ciasto. Do miski wsypuję mieszankę do wypieku ciasta, dodaję jajka i dolewam wodę. Całość miksuję przez około 5 minut, tyle powinno wystarczyć aby ciasto uzyskało gładką konsystencję. Następnie zawartość miski przekładam do tortownicy, wyrównuję łyżką i wkładam do piekarnika. Bez względu na jego rodzaj musi być rozgrzany do 175 stopni, piekę przez 40 minut.
- Kiedy biszkopt już wystygł po pieczeniu, wyjmuję go z tortownicy i dzielę na trzy części - poziomo oczywiście :-). Jeśli macie problem z krojeniem biszkoptu, możecie upiec go dzień wcześniej. Jeśli poleży sobie trochę przed krojeniem, niewątpliwie będzie nam go łatwiej podzielić na części. Teraz przygotuję poncz. W tym celu wyciskam sok z cytryny, dodaję wodę i cukier do smaku. Gotowe. Zabieram się w takim razie za krem. W pierwszej kolejności muszę utrzeć masło (200 g) na „puch”. Do miski wlewam 300 ml schłodzonego mleka, dosypując krem ajerkoniakowy miksuję przez 2 minuty na najwyższych obrotach. Dodaję połowę (100 g) utartego wcześniej masła i znowu miksuję przez 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. W taki sam sposób przygotowuję krem czekoladowy.
- Nadszedł czas na połączenie składników. Najpierw nasączam ponczem blaty biszkoptu. Na dolny blat wykładam krem czekoladowy (4 łyżki odkładam do dekoracji), przykrywam drugim blatem, a następnie smaruję kremem ajerkoniakowym. Na wierzch idzie ostatni blat. Cały tort (z wierzchu i po bokach) smaruję kremem ajerkoniakowym. Wzór ozdobny przygotowuję z reszty kremu czekoladowego, a cały tort obsypuję jeszcze wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi. Wierzch tortu udekoruję jeszcze różyczkami z opłatka i to będzie już koniec :-)
- Tort musi Wam smakować :-) Nie widzę innej możliwości :-)Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć i do wypowiadania się pod moim wpisem, także na moim fanpage. Do zobaczenia i jeszcze raz wszystkiego dobrego dla majowych solenizantek.
Składniki:
Ciasto:
- 1 Ciasto biszkoptowe Dr. Oetkera
- 4 jajka
- 3 łyżki wody
- 1 cytryna
- ¾ szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 1 Krem ajerkoniakowy Dr. Oetkera
- 1 Krem czekoladowy Dr. Oetkera
- 200 g masła
- 600 ml mleka
- Do dekoracji:
- 100 g płatków migdałowych
- 1 Różyczki opłatki kolorowe Dr. Oetkera
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz