WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

wtorek, 17 września 2013

Pizza Mamy Dudiny

Ta sama strona coś ciekawego:http://baby-w-kuchni.blogspot.com/2013/09/pizza-mamy-dudiny.html


Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Dawno, dawno temu poznałam koleżankę Dudipopkę, a Dudipopka miała przepis na "pizzę mamy Dudiny" :)To stary przepis, jeszcze z lat 70., kiedy wielu z nas na świecie jeszcze nie było.Pizza jest prosta jak budowa cepa, a robi się ją w kilka minut tak naprawdę.Mnie smakuje, może posmakuje i Wam.
Składniki:Ciasto:3 szkl. mąki pszennej0,5 szkl. wody ciepłej10 łyżek oleju5 dkg (pół kostki) świeżych drożdży1/2 szkl. ciepłego mleka1 łyżeczka cukru1 łyżeczka płaska soli
Farsz:1/2 kg pieczarek obranych i pokrojonych na plasterki1-2 średnie cebule białeprzyprawa do pizzy (lub sól, pieprz, bazylia, majeranek, oregano - doprawiamy tak, jak lubimy)keczup25 dkg sera żółtego startego na tarce25 dkg kiełbasy w pętku pokrojonej w kostkę (lub resztki wędlin)
Pieczarki i pokrojone cebule podduszamy na patelni i dodajemy kiełbasę. Smażymy kilka minut.Jeśli pieczarki puszczą dużo wody, trzeba je na durszlaku odcedzić.
Drożdże rozpuszczamy w mleku i dolewamy wodę. Wsypujemy cukier, a potem sól. Wlewamy roztwór do mąki, dolewamy olej i wyrabiamy ciasto.Ciasto jest miękkie i "luźne" - i takie ma być, bo łatwo się rozciągnie na blaszce.
Blaszkę (taką zwykłą jak do ciasta) smarujemy olejem i wykładamy ją ciastem (bez papieru żadnego).Na boki też naciągamy ciasto, bo farsz ma wpaść do środka.Ciasto smarujemy keczupem.Nakładamy farsz i posypujemy grubo startym serem.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 30-35 minut.
Farsz możemy dowolnie modyfikować, można dodać np. resztki leczo lub samą podduszoną paprykę kolorową, świetnie smakuje taka pizza posypana natką pietruszki.Wasza pizza, Wasza fantazja.

Fot. Gabi

Fot. Gabi

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz