- 450 g przesianej mąki pszennej (+ dodatkowe około 200 g do późniejszej pracy z ciastem)
- 14 g drożdży suszonych
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 ml chłodnej, przegotowanej wody
- 2 łyżki masła niesolonego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- kilka kropli oleju
1. W ciepłym mleku rozpuścić masło, cukier i sól. Dodać wodę i suche drożdże i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać -ciągle mieszając- mąkę aż ciasto będzie miało gładką konsystencję.
2. Miskę natłuścić olejem, przełożyć ciasto, przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
3.Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat. Posypać mąką i spłaszczyć rękoma. Złożyć w kopertę. Czynność powtórzyć trzykrotnie w razie potrzeby podsypując mąką.
4. Uformować z ciasta wałek i podzielić na mniejsze części – w zależności czy wolimy więcej mniejszych czy jak ja 4 dłuższe. Z każdej części uformować wałeczek. Każdy kawałek zawinąć jak spiralkę i przełożyć na wysypaną mąką blaszkę, zachowując odstępy na wyrośnięcie. Oprószyć je mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut.
5. Na spód piekarnika – nagrzanego do 250 stopni – wstawić naczynie lub małą blaszkę (u mnie keksówka) z wrzącą wodą. Wstawić wyrośnięte bagietki i piec około 20 minut.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz