Byłam ciekawa jak smakuje połączenie nektarynek z pomarańczą i olejkiem migdałowym - bardzo przyjemny smak. Przepis, który zaczerpnęłam z książki "Super Grillowanie" - Paula Kirka zmodyfikowałam. Z powodu braku możliwości wypróbowania deseru na grillu wykorzystałam piekarnik.
Pomarańczowo-migdałowe nektarynki |
Składniki:
- 4 dojrzałe nektarynki
- 1 pomarańcza
- 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
- 8 łyżeczek masła
- 8 łyżeczek jogurtu naturalnego
- 8 ciasteczek maślanych
- 8 płaskich łyżeczek cukru
Wykonanie:
Nektarynki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Każdą połówkę układamy na kawałku folii aluminiowej przeciętą stroną do góry. Z połowy pomarańczy cieniutko obieramy skórkę, kroimy na cieniutkie paseczki, zalewamy na 10 minut wrzątkiem, następnie odcedzamy. Do miseczki wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy olejek migdałowy. Każdą połówkę nektarynki polewamy sokiem z pomarańczy z dodatkiem olejku, dajemy łyżeczkę masła, zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika ustawionego na termoobieg na 180 stopni na 15 minut. Otwieramy folię, sypiemy łyżeczką cukru, dajemy łyżeczkę jogurtu i posypujemy pokruszonymi ciasteczkami maślanymi. Jemy ciepłe nektarynki.
Pomarańczowo-migdałowe nektarynki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz