Placki owsiane z gruszką i cynamonowym jogurtem bałkańskim; winogrona
Przepis: /1 porcja/
- 1/2 szkl płatków owsianych
- 2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej
- jajo
- 1/2 szkl. mleka (u mnie orkiszowe)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- szczypta soli
- pokrojona w drobną kostkę gruszka
Płatki zalać na noc mlekiem. Rano wymieszać z resztą składników. Odstawić na 5 minut. Smażyć placki z obu stron na małym ogniu na rozgrzanej patelni teflonowej.
Jogurt bałkański/grecki/naturalny wymieszać z syropem klonowym i cynamonem. Podawać razem.
*
Nie lubię sklepowych winogron. Ale te z babcinego ogrodu to zupełnie inna bajka - mogłabym je jeść kilogramami. A placki owsiane stały się od dzisiaj moimi ulubionymi.
I pierwszy raz od dawna, mogę szczerze powiedzieć, że lubię swoją klasę. Fajni ludzie, fajna atmosfera, nie było czego się obawiać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz