Ricotta hotcakes z poziomkami
Przepis: /1 porcja/
125g serka ricotta
60ml mleka 2%
jajko (białko oddzielone od żółtka)
50g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka stopionego masła
ok 250g drobnych owoców
125g serka ricotta
60ml mleka 2%
jajko (białko oddzielone od żółtka)
50g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka stopionego masła
ok 250g drobnych owoców
W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej - łączymy dokładnie ricottę, mleko i żółtko. Łączymy obie masy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ubijamy białko i delikatnie dodajemy je do reszty składników. Na koniec można ewentualnie wmieszac owoce (tu: poziomki)
Smażymy placki na rozgrzanej patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz