WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

czwartek, 12 września 2013

Nigella na śniadanie.


Ricotta hotcakes z poziomkami

Przepis: /1 porcja/
125g serka ricotta
60ml mleka 2%
jajko (białko oddzielone od żółtka)
50g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka stopionego masła
ok 250g drobnych owoców 

W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej - łączymy dokładnie ricottę, mleko i żółtko. Łączymy obie masy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ubijamy białko i delikatnie dodajemy je do reszty składników. Na koniec można ewentualnie wmieszac owoce (tu: poziomki)
Smażymy placki na rozgrzanej patelni.
Źródło oryginału.

Już dawno uwielbiałam Nigellę. Za te placki kocham ją jeszcze bardziej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz