Składniki:
Biszkopt:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 75 g masła
- 180 g cukru
- 6 jajek
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Nadzienie:
- 900 g wiśni mrożonych bez pestek (pamiętajcie, żeby nie wylać soku po rozmrożeniu)
- 2 łyżki stołowe cukru
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml wiśniówki
- 1,5 l śmietany kremówki
- 2 opakowania cukru wanilinowego Dr. Oetkera
- 2 Śmietan-fixy Dr. Oetkera
Dekoracja:
- 100 g wiórków z gorzkiej
- czekolady
- 16 kandyzowanych wiśni lub z mrożonkPrzygotowanie:Przygotowanie tortu rozpoczynam od rozpuszczenia masła w rondelku, a następnie rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Polecam miskę z wodą postawić na garnku z gotującą się wodą. Łączę roztopione masło i czekoladę, aż do gładkości.
Następnie oddzielam żółtka od białek, które ubijam na sztywną masę. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę i dodaję porcjami przestudzoną kuwerturę czekoladową. Obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy żółtkowo-czekoladowej i na koniec dodaję pianę z ubitych białek. Wszystko delikatnie ze sobą mieszam i wykładam do posmarowanej margaryną i posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy o średnicy 26 cm.
Biszkopt piekę w temperaturze 180C przez około 40 minut.Biszkopt - po wyjęciu z piekarnika - odstawiam do całkowitego schłodzenia. Gdy będzie już ostudzony, przekrawam go dwukrotnie tak, żeby powstały trzy krążki.Teraz czas odsączyć wiśnie - robię to na sitku, a później osuszam ręcznikiem papierowym i odkładam do dekoracji. Do dalszych przygotowań będzie potrzebne pół litra soku z wiśni. Mieszam: cukier, mąkę ziemniaczaną i troszkę soku. Resztę soku zagotowuję i dodaję zmieszaną wcześniej mąkę z cukrem. Lekko podgotowuję tak, żeby powstał kisiel. Dodaję do niego wiśnie i mieszam. Lekko studzę kisiel i dodaję do niego 50 ml wiśniówki.Dwa krążki biszkoptowe nasączam wódką wiśniową (zostawiam też odrobinę do nasączenia trzeciego krążka) i rozsmarowuję na nich równomiernie po połowie kisielu z wiśniami. Posmarowane krążki wstawiam na chwilę do lodówki.Teraz czas na krem. Śmietanę ubijam mikserem, a pod koniec dodaję cukier wanilinowy i śmietan-fix. Jeden z krążków z kisielem układam na paterze i wykładam na niego ¼ śmietany. Przykrywam go drugim krążkiem z kisielem i ponownie nakładam ¼ śmietany. Zakrywam masę śmietanową ostatnim krążkiem ciasta. Pozostałą masę wykorzystuję do przykrycia całego tortu, a z resztki kremu robię dekorację. Wcześniej przygotowane wiśnie i wiórki czekoladowe układam na wierzchu.Wygląda i smakuje fantastycznie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz