- 1 dkg
- 5 gruszek
- 4 jajka
- szklanka maku
- szklanka cukru
- 2 szklanki maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka stopionej margaryny Kasi
- sok z cytryny
- opakowanie galaretki cytrynowej
- kilka biszkoptów szampanek
- masło do formy
Jak zrobić?
Gruszki umyć, obrać, pokroić na ósemki .Włożyć do wody zakwaszonej sokiem z cytryny.
Mak podprażyć na suchej patelni, ostudzić i zemleć.
Jajka zmiksować z cukrem, wsypać mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać letnią i wymieszać.
Przełożyć do blachy wysmarowanej i wysypanej dwoma pokruszonymi biszkoptami.
Wyrównać powierzchnię i posypać resztą pokruszonych biszkoptów.
Poukładać osączone gruszki, okrągłą stroną do wierzchu, lekko wciskając je w ciasto.
Upiec.
Galaretkę zrobić według przepisu, lekko schłodzić.
Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Gruszki posmarować zastygającą galaretką.Temperatura piekarnika : 180oCCzas pieczenia: 45 minut
WITAM WSZYSTKICH
ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.
czwartek, 12 września 2013
Piegus z gruszkami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz