WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

czwartek, 12 września 2013

Piegus z gruszkami

  • 1 dkg Kasia
  • 5 gruszek
  • 4 jajka
  • szklanka maku
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka stopionej margaryny Kasi
  • sok z cytryny
  • opakowanie galaretki cytrynowej
  • kilka biszkoptów szampanek
  • masło do formy
  • Piegus z gruszkami

    Jak zrobić?

    Gruszki umyć, obrać, pokroić na ósemki .Włożyć do wody zakwaszonej sokiem z cytryny.
    Mak podprażyć na suchej patelni, ostudzić i zemleć.
    Jajka zmiksować z cukrem, wsypać mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać letnią   Kasia i wymieszać.
    Przełożyć do blachy wysmarowanej   Kasia i wysypanej dwoma pokruszonymi biszkoptami.
    Wyrównać powierzchnię i posypać resztą pokruszonych biszkoptów.
    Poukładać osączone gruszki, okrągłą stroną do wierzchu, lekko wciskając je w ciasto.
    Upiec.
    Galaretkę zrobić według przepisu, lekko schłodzić.
    Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić.
    Gruszki posmarować zastygającą galaretką.
    Temperatura piekarnika : 180oC
    Czas pieczenia: 45 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz