WITAM WSZYSTKICH
ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.
środa, 11 września 2013
Curry z kurczaka i mango w mleczku kokosowym
Wczoraj zaproponowałam Wam przygotowanie domowegomleka kokosowego, zatem dzisiaj bardzo smaczna propozycja obiadowa z wykorzystaniem tego właśnie mleczka. Curry z kurczaka i mango - delikatne i bardzo aromatyczne danie. Idealne dla bezglutenowców czy osób na diecie bezmlecznej. Danie bogate we wszystkie niezbędne aminokwasy oraz w składniki mineralne: potas,wapń, fosfor, magnez, cynk, żelazo oraz witaminę A,E,C, B1, B2 oraz niacynę. Gorąco polecam!
SKŁADNIKI ( na 2 porcje):
2 piersi z kurczaka (ok 150g każda)
1 duże mango (300g)
200 ml mleczka kokosowego np. z tego przepisu
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy:
curry, imbir, papryka, pieprz kajeński, czosnek,majeranek, kolendra, tymianek
1 woreczek ryżu jaśminowego Kupiec
Kurczaka pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj przyprawy wg swoich preferencji - u mnie: 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, 2 szczypty pieprzu kajeńskiego , 1/4 łyżeczki czosnku oraz majeranek, kolendra i tymianek. Kurczaka wymieszaj z przyprawami i odstaw do lodówki na 2 godziny.
Mango obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej dobrze oliwę i wrzuć kurczaka, smaż cały czas mieszając. Gdy mięso będzie ścięte dodaj mango i mleko kokosowe. Duś na średnim ogniu delikatnie mieszając aż mleko się zredukuję i stanie się gęste. Podawaj natychmiast - polecam to danie szczególnie z ryżem jaśminowym.
1 porcja zawiera średnio:
energia: 457kcal
białko: 34 g
węglowodany: 31 g
błonnik: 6,8 g
tłuszcze: 25g
cholesterol: 87 mg
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz