Łatwy w przygotowaniu, bardzo kremowy z truskawkami smakuje idealnie...:)
- *Spód sernika* ciastka digestive, 170g
- roztopione masło, 70g
- *masa serowa* twaróg półtłusty lub tłusty zmielony dwukrotnie, 500g
- jajka, 2
- sok z cytryny, 3 łyżki
- cukier, 2/3 szklanki
- mąka ziemniaczana, 2 łyżki
- ekstrat z wanilii, 1 łyżeczka
- truskawki, 300g
Przygotowanie
Ciastka pokruszyć blenderem lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie walkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał "mokry piasek". Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć na dno i wyrównać.
Wszystkie składniki na masę oprócz truskawek zmiksować na gładko (jajka dodajemy w całości, nie ubijamy białek osobno). Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki, jeśli jest taka możliwość, pokroić na połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały. Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz