WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

czwartek, 12 września 2013

Tarta z pieczonym jogurtem greckim i owocami leśnymi

Tata z pieczonym jogurtem greckim i owocami leśnymi
Lekka, wilgotna tarta z nadzieniem jogurtowym o konsystencji lekkiego sernika. Nadzienie jogurtowe jest bardzo proste do zrobienia - to tylko zmiksowanie składników blenderem. Niewielki dodatek golden syrupu lub miodu nadaje tarcie przyjemnego aromatu. Pasują do niej wszystkie drobne owoce końca lata: maliny (tak, jeszcze są!), jeżyny lub borówki. Polecam!
Składniki na kruchy spód:

  • 220 g mąki pszennej
  • 90 g masła, zimnego
  • 30 g smalcu
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 600 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  • 1,5 łyżki golden syrupu lub miodu
  • 200 g jeżyn
  • 200 g borówek amerykańskich
  • cukier puder, do oprószenia

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 25 cm), wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 minut lub do mocnego zrumienienia ciasta. /ciasto powinno być całkowicie wypieczone, ponieważ nadzienie jest bardzo płynne)
Wyjąć z piekarnika.
Nadzienie jogurtowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem. Odstawić na 10 - 15 minut, by ewentualna pianka powstała podczas miksowania opadła. 
Nadzienie jogurtowe (będzie bardzo płynne) przelać na upieczony spód. 
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190ºC i piec około 30 minut. Nadzienie jogurtowe powinno być ścięte na całej powierzchni tarty, szczególnie pośrodku.  
Wyjać z piekarnika, przestudzić. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Ponadto:
Owoce wyłożyć na tartę, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Tata z pieczonym jogurtem greckim i owocami leśnymi
Tata z pieczonym jogurtem greckim i owocami leśnymi
Tata z pieczonym jogurtem greckim i owocami leśnymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz