Ostatnio testuję wina, więc dziś ciasto z dodatkiem różowego wina Celebro. Jest bardzo wyraźne smakowo i raczej w wersji dla dorosłych.
Ciasto:
40 dag mąki pszennej
20 dag margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
4 żółtka
1 cukier waniliowy
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem i margaryną posiekać. Żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz śmietanę dobrze utrzeć i dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto.
Masa jabłkowa:
1 kilogram szarej renety
Jabłka obrać, przekroić na połówki wykroić gniazdka nasienne.
Masa budyniowa:
2 szklanki soku jabłkowego
2 szklanki różowego półsłodkiego wina Celebro
3-4 jasne budynie bez cukru
Wykonanie:
Na soku jabłkowym i winie ugotować budynie. Tortownicę posmarować tłuszczem (koniecznie musi być tortownica aby łatwo wyjąć ciasto). Ciastem dokładnie wyłożyć dno i boki tortownicy. Ułożyć połówki renety, wolne miejsca przykryć pokrojonymi jabłkami. Zalać jabłka gorącym budyniem i upiec ciasto. Wierzch przykryć masą śmietanową ( najlepiej na drugi dzień po upieczeniu).
Masa śmietanowa:
1/2 litra śmietany kremówki
cukier do smaku
puszka brzoskwiń
1 szklanka ajerkoniaku
2-3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Śmietanę ubić dodać cukier do smaku oraz rozpuszczoną żelatynę. Masę równo rozłożyć na upieczonym cieście. Przybrać wierzch brzoskwiniami. Przed podaniem każdą porcję polać ajerkoniakiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz