Składniki:
Ciasto:
- 175g miękkiego masła
- 150g cukru
- 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
- 4 jajka
- 50g mąki ziemniaczanej
- 200g mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Masa budyniowa:
- 1 litr mleka
- 250 ml śmietanki 30% tł.
- 150g cukru
- 3 Budynie o smaku waniliowym Dr. Oetkera
Wierzch ciasta:
- 1 kg borówki amerykańskiej
- 2 Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
- (Opcjonalnie: 0,5 kg malin i 2 Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera)
- Przygotowanie:
- Masło miksuję z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodaję po jednym jajku, każde miksując około ½ minuty. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam z proszkiem do pieczenia i dokładnie przesiewam do masy jajecznej. Całość mieszam na gładką masę.
- Do upieczenia ciasta potrzebuję głębszej blachy z wyposażenia piekarnika o wymiarach 32x39 cm. Blachę dokładnie smaruję masłem, obsypuję mąką i przekładam do niej ciasto, które równomiernie rozsmarowuję. Do piekarnika nagrzanego do temperatury 175C wstawiam ciasto i piekę około 25 minut, aż do uzyskania pięknego jasnozłotego koloru. Po upieczeniu odstawiam ciasto do ostudzenia i w międzyczasie przygotowuję masę budyniową.
- Masę budyniową przygotowuję z mleka, śmietanki, cukru i budyniów Dr. Oetkera. Pół litra mleka odlewam do miski, do której wsypuję budynie oraz cukier i całość dokładnie mieszam. Pozostałe mleko wraz ze śmietanką zagotowuję, a następnie dodaję resztę składników. Całość mieszam na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji kremu budyniowego. Gotowym budyniem smaruję ciasto i od razu układam na nim owoce. Ciasto odstawiam ponownie do ostygnięcia i w tym czasie przygotowuję galaretkę.
- Galaretki cytrynowe Dr. Oetkera rozpuszczam w ½ litra przegotowanej wody i odstawiam na chwilę do ostygnięcia. Gdy galaretka zaczyna tężeć, wylewam ją na owoce.
- Ciasto z budyniem i owocami idealnie pasuje do popołudniowej herbaty lub kawy. Przygotowywać je można przez cały rok, za każdym razem w odmienionej wersji poprzez użycie innych owoców i smaków galaretki. Podpowiem również, że ciasto przygotować można w mniejszej wersji, poprzez zmniejszenie ilości składników o połowę. Gorąco zapraszam do obejrzenia fotogalerii z przygotowania ciasta
- Pozdrawiam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz