WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

czwartek, 12 września 2013

Ciasto z budyniem, owocami i galaretką

Składniki: 
Ciasto:
Masa budyniowa:
Wierzch ciasta:

  1.  Przygotowanie:
  2. Masło miksuję z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodaję po jednym jajku, każde miksując około ½ minuty. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam z proszkiem do pieczenia i dokładnie przesiewam do masy jajecznej. Całość mieszam na gładką masę.
  3. Do upieczenia ciasta potrzebuję głębszej blachy z wyposażenia piekarnika o wymiarach 32x39 cm. Blachę dokładnie smaruję masłem, obsypuję mąką i przekładam do niej ciasto, które równomiernie rozsmarowuję. Do piekarnika nagrzanego do temperatury 175C wstawiam ciasto i piekę około 25 minut, aż do uzyskania pięknego jasnozłotego koloru. Po upieczeniu odstawiam ciasto do ostudzenia i w międzyczasie przygotowuję masę budyniową.
  4. Masę budyniową przygotowuję z mleka, śmietanki, cukru i budyniów Dr. Oetkera. Pół litra mleka odlewam do miski, do której wsypuję budynie oraz cukier i całość dokładnie mieszam. Pozostałe mleko wraz ze śmietanką zagotowuję, a następnie dodaję resztę składników. Całość mieszam na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji kremu budyniowego. Gotowym budyniem smaruję ciasto i od razu układam na nim owoce. Ciasto odstawiam ponownie do ostygnięcia i w tym czasie przygotowuję galaretkę.
  5. Galaretki cytrynowe Dr. Oetkera rozpuszczam w ½ litra przegotowanej wody i odstawiam na chwilę do ostygnięcia. Gdy galaretka zaczyna tężeć, wylewam ją na owoce.
  6. Ciasto z budyniem i owocami idealnie pasuje do popołudniowej herbaty lub kawy.  Przygotowywać je można przez cały rok, za każdym razem w odmienionej wersji poprzez użycie innych owoców i smaków galaretki. Podpowiem również, że ciasto przygotować można w mniejszej wersji, poprzez zmniejszenie ilości składników o połowę. Gorąco zapraszam do obejrzenia fotogalerii z przygotowania ciasta
  7.  
  8. Pozdrawiam i życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz