Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja dla 6 osób
serek mascarpone 400-500 gżółtko 1 szt.śmietana kremówka 500 mlcukier puder 6 dużych łyżekszklanka mocnej kawy1 kieliszek likieru amarettopodłużne biszkopty 30 szt.truskawki ok. 250 gkakao do posypkiforma 20 cm x 20 cm
Krok 1Do dużego naczynia dodajemy serek mascarpone i na małych obrotach miksujemy – ubijamy. Następnie dodajemy żółtko i przez chwilę miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
Krok 2Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwile miksujemy aby cukier rozpuścił się. Ubitą śmietanę dodajemy małymi porcjami do serka mascarpone i miksujemy na małych obrotach.
Krok 3W szklance zaparzamy mocna kawę i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej kawy dodajemy likier amaretto.
Krok 4Blachę o wymiarach 20 cm x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Podłużne biszkopty zanurzamy w kawie z likierem dosłownie na 1 sek. i układamy obok siebie na dnie formy. Na biszkopty wykładamy 1/4 masy kremowej i równo rozprowadzamy. Na masę kremową układamy pokrojone w plastry truskawki. Na truskawki wykładamy 1/4 masy kremowej i dokładnie rozprowadzamy. Na masę kremową układamy biszkopty, które nasączamy w kawie z likierem poprzez zanurzenia na 1 sek. Na biszkopty wykładamy pozostałą masę kremową – wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Bezpośrednio przed podaniem wierzch ciasta posypujemy gorzkim kakao
Składniki: 1 porcja dla 6 osób
serek mascarpone 400-500 gżółtko 1 szt.śmietana kremówka 500 mlcukier puder 6 dużych łyżekszklanka mocnej kawy1 kieliszek likieru amarettopodłużne biszkopty 30 szt.truskawki ok. 250 gkakao do posypkiforma 20 cm x 20 cm
Krok 1Do dużego naczynia dodajemy serek mascarpone i na małych obrotach miksujemy – ubijamy. Następnie dodajemy żółtko i przez chwilę miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
Krok 2Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwile miksujemy aby cukier rozpuścił się. Ubitą śmietanę dodajemy małymi porcjami do serka mascarpone i miksujemy na małych obrotach.
Krok 3W szklance zaparzamy mocna kawę i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej kawy dodajemy likier amaretto.
Krok 4Blachę o wymiarach 20 cm x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Podłużne biszkopty zanurzamy w kawie z likierem dosłownie na 1 sek. i układamy obok siebie na dnie formy. Na biszkopty wykładamy 1/4 masy kremowej i równo rozprowadzamy. Na masę kremową układamy pokrojone w plastry truskawki. Na truskawki wykładamy 1/4 masy kremowej i dokładnie rozprowadzamy. Na masę kremową układamy biszkopty, które nasączamy w kawie z likierem poprzez zanurzenia na 1 sek. Na biszkopty wykładamy pozostałą masę kremową – wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Bezpośrednio przed podaniem wierzch ciasta posypujemy gorzkim kakao
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz