
Delikatny, miękki i orzeźwiający sernik na kruchym spodzie z jabłkami w środku. To doskonałe ciasto na przeróżne przyjęcia oraz na święta. Przepis jest prosty, przygotowanie łatwe, a efekt końcowy znakomity. Dlatego polecam już dziś wypróbować ten przepis na przepyszny sernik z jabłkami. Porcja na tortownicę o śr. 24 cm.
Zdjęcia: | Ciasta.net | |
---|---|---|
Data dodania: | 13.02.2010r. | |
Składniki: |
| |
Przepis na ciasto: | Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki (bez jabłek) i zagnieść ciasto jak na kruche (ciasto jest miękkie i bardzo łatwo i szybko się zagniata). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (spód wysmarować lekko masłem, aby papier nie ruszał się). Ciastem wylepić dno tortownicy. Na ciasto poukładać obok siebie obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. | |
Przepis na ser i pieczenie ciasta: | Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać zmielony trzykrotnie ser, proszek budyniowy i śmietanę. Na końcu dodać ubitą pianę z jednego białka i lekko wymieszać. Ser wyłożyć na jabłka (jest gęsty i dlatego należy go wykładać łyżką). Piec w temperaturze 200 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania) przez 45 - 50 minut (piekłam 50 minut, ale można krócej, bo spód ciasta był dość mocno przypieczony). Sernik po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku, stopniowo go otwierając do całkowitego wystudzenia ciasta. | |
Wydrukuj przepis | ||
![]() | ![]() | ![]() |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz