Jeśli używamy wiśni mrożonych, należy dzień wcześniej przełożyć je z zamrażalnika do chłodziarki aby rozmroziły się. Świeże wiśnie należy umyć i wydrylować.
Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli wymieszać razem, dodać pokrojoną

i przesiekać razem nożem. Żółtko rozmącić z zimną wodą dodać do pozostałych składników i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w ściereczkę lub folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1h, aby ciasto odpoczęło.
Wiśnie wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem.
2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną

formę, ponakłuwać widelcem i nałożyć nadzienie wiśniowe. Resztę ciasta rozwałkować, wycinać paski, a następnie ułożyć z nich kratkę na wierzchu ciasta. Wierzch posypać grubym cukrem kryształem.
Piekarnik nagrzać do 200°C i piec ciasto 15 minut ( w piekarniku elektrycznym włączyć opcję góra-dół) następie zmniejszyć temp.peraturę do 160°C (przełączyć na grzanie od dołu) i piec jeszcze ok. 20 minut.
Temperatura piekarnika : Różne temperatury pieczenia, przeczytaj dokładnie przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz