WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

środa, 4 września 2013

tarta czereśniowa

Lista składników

  • 150 g Kasia
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 450g wiśni świeżych lub mrożonych
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • tarta czereśniowa  

    Jak zrobić?

    Jeśli używamy wiśni mrożonych, należy dzień wcześniej przełożyć je z zamrażalnika do chłodziarki aby rozmroziły się. Świeże wiśnie należy umyć i wydrylować.

    Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli wymieszać razem, dodać pokrojoną   Kasia i przesiekać razem nożem. Żółtko rozmącić z zimną wodą dodać do pozostałych składników i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w ściereczkę lub folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1h, aby ciasto odpoczęło.

    Wiśnie wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem.

    2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną   Kasia formę, ponakłuwać widelcem i nałożyć nadzienie wiśniowe. Resztę ciasta rozwałkować, wycinać paski, a następnie ułożyć z nich kratkę na wierzchu ciasta. Wierzch posypać grubym cukrem kryształem.

    Piekarnik nagrzać do 200°C i piec ciasto 15 minut ( w piekarniku elektrycznym włączyć opcję góra-dół) następie zmniejszyć temp.peraturę do 160°C (przełączyć na grzanie od dołu) i piec jeszcze ok. 20 minut.
    Temperatura piekarnika : Różne temperatury pieczenia, przeczytaj dokładnie przepis.
    Czas pieczenia: 35

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz