Cytrynowe ricotta hotcakes wg Sophie Dahl z malinami i jeżynami
Przepis: /1 porcja/
1/2 szkl. ricotty (125g)
1/4 szkl. mleka 2%
jajo
1/4 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny
łyżeczka syropu z agawy
W misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka jaj. Połączyć z mąką (nie przesiewać, masa jest wystarczająco lekka) i proszkiem do pieczenia. Ubić białka jaj (by były białe - lekko spienione, nie na sztywno). Wymieszać z masą. Dodać skórkę z cytryny i syrop z agawy. Smażyc na patelni na łyżce rozgrzanego oleju malutkie placuszki (ciasto jest bardzo delikatne, łatwo się rwie) przez 1-2 minuty na każdej stronie (aż będa złocistobrązowe). Serwować z malinami i syropem z agawy.
*
Zwykle placuszki na bazie ricotty robiłam z przepisu cudownej Nigelli Lawson. Tym razem jednak postawiłam na Sophie. Jeśli lubicie delikatne jak obłoczek i sycące jednocześnie placuszki - zakochacie się w nich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz