składniki:
200 g margaryny palmy (4/5 kostki)
220-250 g (około szklanki) cukru
4 łyżki kakao
125 ml (pół szklanki) wody
1 cukier waniliowy - opakowanie 16 g
400 g mleka w proszku
1-1,5 opakowania herbatników petit-beurre
Opcjonalne dodatki:
200 g rodzynek
70-100 g orzechów włoskich
Blok czekoladowy - wykonanie
Palmę topimy w garnku, dodajemy cukier i cukier waniliowy i podgrzewamy (około 10 min.) mieszając tak, aby cukier zaczął się rozpuszczać. Dodajemy kakao. Kontynuujemy podgrzewanie, dodajemy wodę. Wodę należy dolewać delikatnie tak aby mieszanina nie pryskała. Całość gotujemy przez kilka minut. W efekcie powinniśmy uzyskać jednolity syrop. Otrzymany syrop studzimy tak aby był letni (nie gorący). Jest to bardzo ważne aby syrop przed dodaniem mleka w proszku został dobrze ostudzony. Dodanie mleka do gorącego syropu spowoduje, że z syropu wydzieli się tłuszcz, który będzie zbierał się na powierzchni bloku! W tym czasie możemy przygotować dodatki: pokruszyć na ćwiartki herbatniki petit-beurre, obrać i rozgnieść orzechy włoskie, sparzyć i odcedzić rodzynki. Dodajemy mleko w proszku. Masa staje się gęsta więc do mieszania trzeba zaopatrzyć się w solidną łyżkę. Na koniec dodajemy herbatniki, orzechy i rodzynki. Ciepłą masę wkładamy do tortownicy lub na blachę. Po kilku godzinach gdy blok stwardnieje jest gotowy do spożycia.Blok czekoladowy to pyszny deser o zniewalającym mleczno-waniliowym smaku. Idealnie nadaje się jako podwieczorek do kawy lub herbaty. Smacznego!
200 g margaryny palmy (4/5 kostki)
220-250 g (około szklanki) cukru
4 łyżki kakao
125 ml (pół szklanki) wody
1 cukier waniliowy - opakowanie 16 g
400 g mleka w proszku
1-1,5 opakowania herbatników petit-beurre
Opcjonalne dodatki:
200 g rodzynek
70-100 g orzechów włoskich
Blok czekoladowy - wykonanie
Palmę topimy w garnku, dodajemy cukier i cukier waniliowy i podgrzewamy (około 10 min.) mieszając tak, aby cukier zaczął się rozpuszczać. Dodajemy kakao. Kontynuujemy podgrzewanie, dodajemy wodę. Wodę należy dolewać delikatnie tak aby mieszanina nie pryskała. Całość gotujemy przez kilka minut. W efekcie powinniśmy uzyskać jednolity syrop. Otrzymany syrop studzimy tak aby był letni (nie gorący). Jest to bardzo ważne aby syrop przed dodaniem mleka w proszku został dobrze ostudzony. Dodanie mleka do gorącego syropu spowoduje, że z syropu wydzieli się tłuszcz, który będzie zbierał się na powierzchni bloku! W tym czasie możemy przygotować dodatki: pokruszyć na ćwiartki herbatniki petit-beurre, obrać i rozgnieść orzechy włoskie, sparzyć i odcedzić rodzynki. Dodajemy mleko w proszku. Masa staje się gęsta więc do mieszania trzeba zaopatrzyć się w solidną łyżkę. Na koniec dodajemy herbatniki, orzechy i rodzynki. Ciepłą masę wkładamy do tortownicy lub na blachę. Po kilku godzinach gdy blok stwardnieje jest gotowy do spożycia.Blok czekoladowy to pyszny deser o zniewalającym mleczno-waniliowym smaku. Idealnie nadaje się jako podwieczorek do kawy lub herbaty. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz