Składniki:
- 1 Kruche Ciasto Dr. Oetkera
- 100 g margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki Śmietany Wiejskiej 18% tł. Dr. Oetkera
- 1 kg śliwek
Beza:
- 2 białka
- 125 g. cukru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- Ciasto przygotowuję w misce, do której wsypuję zawartość opakowania i dodaję margarynę, 2 żółtka i śmietanę. Całość najpierw miksuję, a następnie zagniatam ręcznie do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ćwiartkę z tego ciasta oddzielam i wkładam do zamrażalnika na jakieś 30 minut. Z tego kawałka zrobię potem kruszonkę i potrzebuję dobrze przemrozić ciasto. Resztę ciasta układam w blasze i równomiernie wyklejam nim dno, a następnie nakłuwam gęsto widelcem. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piekę 20-25 minut na złoty kolor. Ciasto wyjmuję i zostawiam w formie do ostygnięcia.Teraz mam czas, żeby przygotować śliwki, które myję, przekrajam na połówki i wyjmuję pestki. Kiedy ciasto przestygnie układam na nim gęsto śliwki skórką do dołu. Z zamrażalnika wyjmuję resztę ciasta i ścieram na tarce o grubych oczkach, przykrywając równomiernie śliwki warstwą kruszonki.Została mi do przygotowania bezowa pierzynka. Białka ubijam mikserem, a pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Gdy piana jest już sztywna wsypuję wiórki kokosowe i razem mieszam. Tak przygotowaną bezą przykrywam całe ciasto. Teraz wkładam je jeszcze do piekarnika i piekę 25 minut do lekko złotego koloru.Jak widzicie ciasto kruche ze śliwkami i kokosową bezą wygląda wyśmienicie i zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz