WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

środa, 11 września 2013

klasyczne oponki serowe

Desery
  • 0,5 kg zmielonego twarogu półtłustego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18 %)
5-6 os.15 minłatwetanie

Przygotowanie

  1.  
    Z mąki, sera, cukrów, sody, jajek i śmietany zagnieść ciasto, jeśli się lepi, podsypać mąką.

    Na dość obficie posypanej mąką stolnicy wałkujemy płat ciasta o grubości około 1 cm, wykrawamy kółeczka szklanką, a na środku robimy małe kółeczko np naparstkiem lub zakrętką od wódeczki ;-).

    Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru (szybko łapią kolorek, także bądźmy czujni).
    Odsączamy na ręczniku papierowym, na talerzach posypujemy cukrem pudrem, smacznego.

    Z podanych proporcji wyszło mi 32 sztuki.

    Smażyłam na głębokiej patelni i na oponki poszło mi około 0,8 litra oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz