WITAM WSZYSTKICH

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOGGERA.

czwartek, 12 września 2013

Kruche rogaliki drożdżowe z powidłami

Kruche rogaliki drożdżowe z powidłamiSkładniki: 
  • 4 łyżki Śmietany wiejskiej 18 % tł. Dr. Oetkera
  • Drożdże instant Dr. Oetkera
  • 2 jajka
  • 400 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • kilka kropli Aromatu śmietankowego Dr. Oetkera
  • 150 g masła
  • ½ słoika powideł lub konfitury śliwkowej
  • Przygotowanie:
    Rogaliki będę piekła na blasze z wyposażenia kuchenki, na której rozłożyłam papier do pieczenia.
    Do miski wlewam śmietankę, dodaję drożdże, wbijam jedno całe jajko, a z drugiego jajka tylko żółtko. Białko, które zostało, posłuży mi do posmarowania rogalików przed pieczeniem. Rozczyn mieszam i odstawiam. Do drugiej miski wsypuję mąkę, cukier, cukier wanilinowy, dodaję aromat i miękkie masło, które siekam nożem na mniejsze kawałki. Wlewam rozczyn i zagniatam ręką w jednolitą całość. Ciasto dzielę na 4 części. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy oprószonej mąką, na okrągły placek o grubości około 5 mm. Teraz dzielę je nożem na 8 trójkątów. W środku podstawy każdego trójkąta umieszczam trochę powideł i zaczynając od szerszego boku zwijam ciasto w rogalik. Żeby obejrzeć technikę zwijania rogalików zapraszam do galerii ☺ . Rogaliki układam na przygotowanej blasze i smaruję białkiem. Rogaliki wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż będą złociste.
    Jak zwykle rogaliki udały się wyśmienicie, są złociste, lekko chrupiące, pachnące… Ich wspaniały aromat przyciągnął do kuchni wszystkich domowników. Uwaga, te rogaliki szybko znikają, kiedy są jeszcze ciepłe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz